Przejdź do głównej zawartości

Trufle z suski sechlońskiej w pyle z truskawki kaszubskiej

Mam słabość do czekolady, ogromną słabość.....moje wszystkie możliwe bariery mające za zadanie chronić mnie przed  otwarciem kolejnego pudełeczka z maleńkimi, błyszczącymi pralinkami pękają z chwilą gdy takie pudełko trafia w moje ręce. Pomysł na zdrowszą wersje łakoci to coś dla tych na diecie, a nie mogących obyć się bez dawki szczęścia jaką daje jedzenie. Trufle składają się z suszonych śliwek, orzechów, kakao i miodu, a otacza je pył z suszonych truskawek. Pamiętajcie aby trufle obtoczyć w pyle tuż przed podaniem.

































Składniki na ok 14 szt
Czas przygotowania: 15 min + suszenie truskawek ok 12 godzin


Trufle


200 g suski sechlońskiej
200 g orzechów pekan
3 łyżki miodu kurpiowskiego
1/2 szklanki gorzkiego kakao

Pył truskawkowy


150 g truskawki kaszubskiej
2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:


1. Truskawki odszypułkować, pokroić na plasterki i suszyć w suszarce do owoców prze ok 12 godzin, następnie mielimy w blenderze na pył, mieszamy z cukrem pudrem
2. W robocie kuchennym mielimy śliwki, orzechy, kakao i miód, powinniśmy uzyskać w miarę jednolitą konsystencję
3. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obaczmy w truskawkowym pyle i natychmiast podajemy gdyż po chwili trufle wchłoną pył

Maleńkie, zdrowe i efektowne! 













Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

wenus-lifestyle pisze…
Pyszności, super! :P
Hania-Kasia pisze…
Piękne i bardzo oryginalne.
Anna Petryna pisze…
Bardzo dziękuję! Pomysł na truskawkowy pył wpadł mi do głowy po programie Bożeny Sikoń, wykorzystywała tam puder z hibiskusa, właściwie to można zmielić na pył prawie wszystko zioła, wysuszone owoce, kwiaty ;)Pozdrawiam ciepło!
AZgotuj! pisze…
całość: wspaniałe :)
gin pisze…
Świetny pomysł Wyglądają zniewalająco :)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.