Mam słabość do czekolady, ogromną słabość.....moje wszystkie możliwe bariery mające za zadanie chronić mnie przed otwarciem kolejnego pudełeczka z maleńkimi, błyszczącymi pralinkami pękają z chwilą gdy takie pudełko trafia w moje ręce. Pomysł na zdrowszą wersje łakoci to coś dla tych na diecie, a nie mogących obyć się bez dawki szczęścia jaką daje jedzenie. Trufle składają się z suszonych śliwek, orzechów, kakao i miodu, a otacza je pył z suszonych truskawek. Pamiętajcie aby trufle obtoczyć w pyle tuż przed podaniem.
Składniki na ok 14 szt
200 g suski sechlońskiej
200 g orzechów pekan
3 łyżki miodu kurpiowskiego
1/2 szklanki gorzkiego kakao
150 g truskawki kaszubskiej
2 łyżki cukru pudru
1. Truskawki odszypułkować, pokroić na plasterki i suszyć w suszarce do owoców prze ok 12 godzin, następnie mielimy w blenderze na pył, mieszamy z cukrem pudrem
2. W robocie kuchennym mielimy śliwki, orzechy, kakao i miód, powinniśmy uzyskać w miarę jednolitą konsystencję
3. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obaczmy w truskawkowym pyle i natychmiast podajemy gdyż po chwili trufle wchłoną pył
Składniki na ok 14 szt
Czas przygotowania: 15 min + suszenie truskawek ok 12 godzin
Trufle
200 g suski sechlońskiej
200 g orzechów pekan
3 łyżki miodu kurpiowskiego
1/2 szklanki gorzkiego kakao
Pył truskawkowy
150 g truskawki kaszubskiej
2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
1. Truskawki odszypułkować, pokroić na plasterki i suszyć w suszarce do owoców prze ok 12 godzin, następnie mielimy w blenderze na pył, mieszamy z cukrem pudrem
2. W robocie kuchennym mielimy śliwki, orzechy, kakao i miód, powinniśmy uzyskać w miarę jednolitą konsystencję
3. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obaczmy w truskawkowym pyle i natychmiast podajemy gdyż po chwili trufle wchłoną pył
Maleńkie, zdrowe i efektowne!


Komentarze