Przejdź do głównej zawartości

Strucla jagodowo-serowa

Jak jadacie jagody? Jako dziecko nawlekałam je, niczym koraliki, na długie, sztywne źdźbła trawy. Dzisiaj najczęściej znikają w miseczce w towarzystwie musli i jogurtu, ale chętni też używam ich w różnych wypiekach. Najchętniej wrzucam leśne owoce do ciast drożdżowych, nie wiem dlaczego ale to połączenie smakuje mi najbardziej. Kawałek tego rustykalnego strudla, kubek zimnego mleka, hamak w cieniu dębu, widok zachodzącego słońca i dobra książka to dla mnie scenariusz idealny.....pozostaje tylko żałować, że





Składniki

Czas przygotowania: 2,5 h wyrastanie + 4 min pieczenie


Ciasto 


130 ml letniego mleka
1 czubata łyżeczka suchych drożdży
1 łyżka cukru
100 g masła
425 g mąki pszennej
80 g cukru
1 jajko




















Nadzienie


150 g twarogu półtłustego mielonego
40 g cukru pudru
50 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka pasty waniliowej
żółtko
150-200 g jagód


Dodatkowo


żółtko do posmarowania
cukier puder



Przygotowanie:


1. Ciasto - mleko, drożdże i 1 łyżkę cukru mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aż mieszanina się spieni
2. W rondelku rozpuszczamy masło, odstawiamy do przestudzenia
3. W misce miksera mieszamy mąkę, masło, resztę cukru, zaczyn drożdżowy oraz jajko, mieszamy aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne
4. Miskę nakrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 2 godziny
5. Nadzienie - ser mieszamy z cukrem, jajkiem, śmietanką i wanilią, jagody przebieramy
6. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na prostokąt o grubości ok 1 cm, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nacinamy po lewej i prawej stronie pozostawiając nieprzecięty środek, smarujemy środek serkiem posypujemy jagodami i zakładamy paski jeden na drugi, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut
7. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, strucle smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną wody i wstawiamy do piekarnika na ok 40 minut


Kawałek serowo-jagodowej strucli i kubek mleka - połączenie idealne!

















sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Agnieszka pisze…
Mniam....pojedyńcze kawałki przypominają babeczki drożdżowe mojej babci:)
gin pisze…
Mmm, taka strucla to marzenie. Do tego hamak i dobra książka właśnie. Szkoda, że nie mam gdzie hamaka rozwiesić...

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.