Przejdź do głównej zawartości

Strucla jagodowo-serowa

Jak jadacie jagody? Jako dziecko nawlekałam je, niczym koraliki, na długie, sztywne źdźbła trawy. Dzisiaj najczęściej znikają w miseczce w towarzystwie musli i jogurtu, ale chętni też używam ich w różnych wypiekach. Najchętniej wrzucam leśne owoce do ciast drożdżowych, nie wiem dlaczego ale to połączenie smakuje mi najbardziej. Kawałek tego rustykalnego strudla, kubek zimnego mleka, hamak w cieniu dębu, widok zachodzącego słońca i dobra książka to dla mnie scenariusz idealny.....pozostaje tylko żałować, że





Składniki

Czas przygotowania: 2,5 h wyrastanie + 4 min pieczenie


Ciasto 


130 ml letniego mleka
1 czubata łyżeczka suchych drożdży
1 łyżka cukru
100 g masła
425 g mąki pszennej
80 g cukru
1 jajko




















Nadzienie


150 g twarogu półtłustego mielonego
40 g cukru pudru
50 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka pasty waniliowej
żółtko
150-200 g jagód


Dodatkowo


żółtko do posmarowania
cukier puder



Przygotowanie:


1. Ciasto - mleko, drożdże i 1 łyżkę cukru mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aż mieszanina się spieni
2. W rondelku rozpuszczamy masło, odstawiamy do przestudzenia
3. W misce miksera mieszamy mąkę, masło, resztę cukru, zaczyn drożdżowy oraz jajko, mieszamy aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne
4. Miskę nakrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 2 godziny
5. Nadzienie - ser mieszamy z cukrem, jajkiem, śmietanką i wanilią, jagody przebieramy
6. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na prostokąt o grubości ok 1 cm, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nacinamy po lewej i prawej stronie pozostawiając nieprzecięty środek, smarujemy środek serkiem posypujemy jagodami i zakładamy paski jeden na drugi, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut
7. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, strucle smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną wody i wstawiamy do piekarnika na ok 40 minut


Kawałek serowo-jagodowej strucli i kubek mleka - połączenie idealne!

















sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Agnieszka pisze…
Mniam....pojedyńcze kawałki przypominają babeczki drożdżowe mojej babci:)
gin pisze…
Mmm, taka strucla to marzenie. Do tego hamak i dobra książka właśnie. Szkoda, że nie mam gdzie hamaka rozwiesić...

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler