Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z kurkami i kozim serem w wodorostach nori z sosem z pieczonej papryki

Natchnieniem do stworzenia tej sałatki były miłe wspomnienia z kursu sushi w jakim miałam przyjemność uczestniczyć. Było dużo śmiechu, śliwkowego wina, a potem konsumpcja własnoręcznie stworzonego sushi. Myśląc o sałatce postanowiłam zaczerpnąć co nieco z tej prawdziwej skarbnicy smaków. Wodorosty nori stworzyły sakiewki pełne ciekawych, wzajemnie się przenikających smaków. Kozi ser łączy się doskonale z aromatycznymi kurkami , sałata nadaje tekstury, a sos z pieczonej słodkiej papryki przełamuje smak wodorostów, a no i jeszcze wasbi, na które czasem napotyka nasze podniebienie.





Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 25 min


2 arkusze nori
garść świeżych kurek
kilka liści karbowanej sałaty
150 g kremowego serka koziego
wasabi
1 awokado
2 łyżki masła
sól, pieprz
1 łyżka siekanego koperku



Sos z pieczonej papryki


2 słodkie, czerwone papryki
1 saszetka oleju rzepakowego "Kujawskie ze smakiem" z pomidorem, czosnkiem i bazylią
sok z 1/2 limonki
1 łyżeczka miodu
sól










Przygotowanie:


1. Papryki nacieramy oliwą i pieczemy w 200 stopniach do czasu aż skórka stanie się brązowa, następnie upieczone papryki przykrywamy folią i odstawiamy na chwilę, po tym czasie obieramy papryki ze skórki
2. Sos - miąższ upieczonych papryk, bez pestek i skórki wkładamy do blendera, dolewamy olej rzepakowy "Kujawskie ze smakiem" z pomidorem, czosnkiem i bazylią, dodajemy sok z limonki, miód i sól do smaku, całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji
3. Kurki oczyszczamy, na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy kurki i podsmażamy kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z siekanym koperkiem, zdejmujemy z ognia
4. Arkusze nori, smarujemy kozim serkiem, gdzieniegdzie nakładamy drobinki wasabi, układamy liście sałaty, całość zwijamy w rożek
5. Do środka rożka wsuwamy kawałki pokrojonego w paski awokado (można je skropić sokiem z cytryny jeśli nie będziemy podawać o razu, awokado nie ściemnieje), podsmażone kurki i polewamy sosem z papryki


Sałatka trochę inaczej! 






Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl
Do zabawy zaprasza Majana:


sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Karmel-itka pisze…
genialny pomysł na podanie :)
Karolina pisze…
Zapowiada się pysznie :)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi