Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z kurkami i kozim serem w wodorostach nori z sosem z pieczonej papryki

Natchnieniem do stworzenia tej sałatki były miłe wspomnienia z kursu sushi w jakim miałam przyjemność uczestniczyć. Było dużo śmiechu, śliwkowego wina, a potem konsumpcja własnoręcznie stworzonego sushi. Myśląc o sałatce postanowiłam zaczerpnąć co nieco z tej prawdziwej skarbnicy smaków. Wodorosty nori stworzyły sakiewki pełne ciekawych, wzajemnie się przenikających smaków. Kozi ser łączy się doskonale z aromatycznymi kurkami , sałata nadaje tekstury, a sos z pieczonej słodkiej papryki przełamuje smak wodorostów, a no i jeszcze wasbi, na które czasem napotyka nasze podniebienie.





Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 25 min


2 arkusze nori
garść świeżych kurek
kilka liści karbowanej sałaty
150 g kremowego serka koziego
wasabi
1 awokado
2 łyżki masła
sól, pieprz
1 łyżka siekanego koperku



Sos z pieczonej papryki


2 słodkie, czerwone papryki
1 saszetka oleju rzepakowego "Kujawskie ze smakiem" z pomidorem, czosnkiem i bazylią
sok z 1/2 limonki
1 łyżeczka miodu
sól










Przygotowanie:


1. Papryki nacieramy oliwą i pieczemy w 200 stopniach do czasu aż skórka stanie się brązowa, następnie upieczone papryki przykrywamy folią i odstawiamy na chwilę, po tym czasie obieramy papryki ze skórki
2. Sos - miąższ upieczonych papryk, bez pestek i skórki wkładamy do blendera, dolewamy olej rzepakowy "Kujawskie ze smakiem" z pomidorem, czosnkiem i bazylią, dodajemy sok z limonki, miód i sól do smaku, całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji
3. Kurki oczyszczamy, na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy kurki i podsmażamy kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z siekanym koperkiem, zdejmujemy z ognia
4. Arkusze nori, smarujemy kozim serkiem, gdzieniegdzie nakładamy drobinki wasabi, układamy liście sałaty, całość zwijamy w rożek
5. Do środka rożka wsuwamy kawałki pokrojonego w paski awokado (można je skropić sokiem z cytryny jeśli nie będziemy podawać o razu, awokado nie ściemnieje), podsmażone kurki i polewamy sosem z papryki


Sałatka trochę inaczej! 






Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl
Do zabawy zaprasza Majana:


sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Karmel-itka. pisze…
genialny pomysł na podanie :)
Karolina pisze…
Zapowiada się pysznie :)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler