Przejdź do głównej zawartości

Sałatka bliskowschodnia z ziołowym dressingiem

Poniższy przepis zdobył I miejsce w konkursie "Kujawskie ze smakiem do sałatek" w kategorii bazylia i czosnek, zapraszam zatem do wypróbowania zwycięskiego przepisu! 

Bliskowschodnie przyprawy rozkochały mnie w sobie bez pamięci, zaskoczyło mnie jak wiele automatu tkwi w maleńkim słoiczku pod nazwa Harrisa, jak bardzo zmienia się smak potrawy po dodaniu do niej utartych w moździerzu kuminu, kolendry i sumaku. Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, i mam nadzieje, ze znawcy mi wybaczą, ponieważ połączyłam w sałatce składniki, które być może nie są charakterystyczne dla kuchni Bliskiego Wschodu, jak rzodkiewka czy bazylia jednak liczy się smak, a ten zamknięty w glinianej misce doskonale pasuje np do jagnięcych kotletów. Sałatce "pazura"dodaje ziołowy dressing, dlatego nie warto rezygnować z jego składników.





Składniki
Czas przygotowania: 15 min


2 ogórki zielone
5 rzodkiewek
2 łodygi selera naciowego
puszka białej fasoli
pestki z 1/2 owocu granatu
1 duży pomidor
duża garść mięty
duża garść bazylii
duża garść natki pietruszki
grzanki z chleba pita
szczypiorek




















Dressing


1 saszetka oleju rzepakowego "Kujawskie ze smakiem" z czosnkiem i bazylią
sok i skórka z 1/2 cytryny
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki sumaku


Przygotowanie:


1. Ogórki obieramy, przekrawamy na pół, wydrążamy z pestek i kroimy w kawałki
2. Rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki
3. Pomidora pozbywamy szypułek i pestek, kroimy w kostkę, łodygi selera kroimy w plasterki
4. Fasolę odcedzamy z zalewy, płuczemy pod bieżącą wodą
5. Z granatu, za pomocą drewnianej łyżki wystukujemy pestki
6. Dressing ziołowy - wszystkie zioła siekamy, przekładamy do miseczki, dodajemy olej rzepakowy "Kujawski ze smakiem" z czosnkiem i bazylią, sok i skórkę z cytryny, sumak, miód i szczyptę soli, mieszamy całość dokładnie
7. Wszystkie warzywa, poza pestkami granatu przekładamy do miski, zalewamy ziołowym dressingiem, mieszamy, najlepiej zrobić to dłońmi, na wierzchu posypujemy sałatkę pestkami granatu, podajemy z grzankami z chleba pita


Sałatko z bliskowschodnimi akcentami o cytrynowym smaku!








Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl
Do zabawy zaprasza Majana:




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Majana pisze…
Chętnie bym spróbowała tego połączenia.:)
Dziękuję za udział w konkursie.
Rak chodzi wspak pisze…
Udział w konkursie za Twoim pośrednictwem to sama przyjemność ;)
Karolina pisze…
Ja również gratuluje :)
Rak chodzi wspak pisze…
Bardzo ale to bardzo dziękuję za miłe słowa!

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi