Przejdź do głównej zawartości

Sałatka bliskowschodnia z ziołowym dressingiem

Poniższy przepis zdobył I miejsce w konkursie "Kujawskie ze smakiem do sałatek" w kategorii bazylia i czosnek, zapraszam zatem do wypróbowania zwycięskiego przepisu! 

Bliskowschodnie przyprawy rozkochały mnie w sobie bez pamięci, zaskoczyło mnie jak wiele automatu tkwi w maleńkim słoiczku pod nazwa Harrisa, jak bardzo zmienia się smak potrawy po dodaniu do niej utartych w moździerzu kuminu, kolendry i sumaku. Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, i mam nadzieje, ze znawcy mi wybaczą, ponieważ połączyłam w sałatce składniki, które być może nie są charakterystyczne dla kuchni Bliskiego Wschodu, jak rzodkiewka czy bazylia jednak liczy się smak, a ten zamknięty w glinianej misce doskonale pasuje np do jagnięcych kotletów. Sałatce "pazura"dodaje ziołowy dressing, dlatego nie warto rezygnować z jego składników.





Składniki
Czas przygotowania: 15 min


2 ogórki zielone
5 rzodkiewek
2 łodygi selera naciowego
puszka białej fasoli
pestki z 1/2 owocu granatu
1 duży pomidor
duża garść mięty
duża garść bazylii
duża garść natki pietruszki
grzanki z chleba pita
szczypiorek




















Dressing


1 saszetka oleju rzepakowego "Kujawskie ze smakiem" z czosnkiem i bazylią
sok i skórka z 1/2 cytryny
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki sumaku


Przygotowanie:


1. Ogórki obieramy, przekrawamy na pół, wydrążamy z pestek i kroimy w kawałki
2. Rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki
3. Pomidora pozbywamy szypułek i pestek, kroimy w kostkę, łodygi selera kroimy w plasterki
4. Fasolę odcedzamy z zalewy, płuczemy pod bieżącą wodą
5. Z granatu, za pomocą drewnianej łyżki wystukujemy pestki
6. Dressing ziołowy - wszystkie zioła siekamy, przekładamy do miseczki, dodajemy olej rzepakowy "Kujawski ze smakiem" z czosnkiem i bazylią, sok i skórkę z cytryny, sumak, miód i szczyptę soli, mieszamy całość dokładnie
7. Wszystkie warzywa, poza pestkami granatu przekładamy do miski, zalewamy ziołowym dressingiem, mieszamy, najlepiej zrobić to dłońmi, na wierzchu posypujemy sałatkę pestkami granatu, podajemy z grzankami z chleba pita


Sałatko z bliskowschodnimi akcentami o cytrynowym smaku!








Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl
Do zabawy zaprasza Majana:




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Majana pisze…
Chętnie bym spróbowała tego połączenia.:)
Dziękuję za udział w konkursie.
Anna Petryna pisze…
Udział w konkursie za Twoim pośrednictwem to sama przyjemność ;)
Karolina pisze…
Ja również gratuluje :)
Anna Petryna pisze…
Bardzo ale to bardzo dziękuję za miłe słowa!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler