Przejdź do głównej zawartości

Sałatka bliskowschodnia z ziołowym dressingiem

Poniższy przepis zdobył I miejsce w konkursie "Kujawskie ze smakiem do sałatek" w kategorii bazylia i czosnek, zapraszam zatem do wypróbowania zwycięskiego przepisu! 

Bliskowschodnie przyprawy rozkochały mnie w sobie bez pamięci, zaskoczyło mnie jak wiele automatu tkwi w maleńkim słoiczku pod nazwa Harrisa, jak bardzo zmienia się smak potrawy po dodaniu do niej utartych w moździerzu kuminu, kolendry i sumaku. Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, i mam nadzieje, ze znawcy mi wybaczą, ponieważ połączyłam w sałatce składniki, które być może nie są charakterystyczne dla kuchni Bliskiego Wschodu, jak rzodkiewka czy bazylia jednak liczy się smak, a ten zamknięty w glinianej misce doskonale pasuje np do jagnięcych kotletów. Sałatce "pazura"dodaje ziołowy dressing, dlatego nie warto rezygnować z jego składników.





Składniki
Czas przygotowania: 15 min


2 ogórki zielone
5 rzodkiewek
2 łodygi selera naciowego
puszka białej fasoli
pestki z 1/2 owocu granatu
1 duży pomidor
duża garść mięty
duża garść bazylii
duża garść natki pietruszki
grzanki z chleba pita
szczypiorek




















Dressing


1 saszetka oleju rzepakowego "Kujawskie ze smakiem" z czosnkiem i bazylią
sok i skórka z 1/2 cytryny
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki sumaku


Przygotowanie:


1. Ogórki obieramy, przekrawamy na pół, wydrążamy z pestek i kroimy w kawałki
2. Rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki
3. Pomidora pozbywamy szypułek i pestek, kroimy w kostkę, łodygi selera kroimy w plasterki
4. Fasolę odcedzamy z zalewy, płuczemy pod bieżącą wodą
5. Z granatu, za pomocą drewnianej łyżki wystukujemy pestki
6. Dressing ziołowy - wszystkie zioła siekamy, przekładamy do miseczki, dodajemy olej rzepakowy "Kujawski ze smakiem" z czosnkiem i bazylią, sok i skórkę z cytryny, sumak, miód i szczyptę soli, mieszamy całość dokładnie
7. Wszystkie warzywa, poza pestkami granatu przekładamy do miski, zalewamy ziołowym dressingiem, mieszamy, najlepiej zrobić to dłońmi, na wierzchu posypujemy sałatkę pestkami granatu, podajemy z grzankami z chleba pita


Sałatko z bliskowschodnimi akcentami o cytrynowym smaku!








Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl
Do zabawy zaprasza Majana:




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Majana pisze…
Chętnie bym spróbowała tego połączenia.:)
Dziękuję za udział w konkursie.
Anna Petryna pisze…
Udział w konkursie za Twoim pośrednictwem to sama przyjemność ;)
Karolina pisze…
Ja również gratuluje :)
Anna Petryna pisze…
Bardzo ale to bardzo dziękuję za miłe słowa!

Popularne posty z tego bloga

Sos demi glace

Demi glace - bardzo aromatyczny sos kuchni francuskiej o głębokim kolorze, stosowany samodzielnie lub jako baza wyjściowa innych sosów pieczeniowych. Warto się pokusić o jego przygotowanie i przechowywać w postacie zamrożonych kostek, bardzo szybko wtedy wzbogacimy nasze danie o sos dzięki, któremu nasz posiłek będzie aż kipieć smakiem. Początkowa faza przygotowań, polegająca na pieczeniu kości może wywołać u Was chęć natychmiastowej ucieczki z domu, wszak zapach jest dość specyficzny i intensywny. Jednakże dalsze etapy będą już tylko wymagały podtrzymywania ognia i cierpliwości, aż wszystkie składniki oddadzą bulionowi swój smak. Warzywa i kości muszą się dobrze skarmelizować, nie należy ich więc zbyt często obracać. Zawartość garnka po ok 48 godzinach nabiera prawdziwej mocy i staje się naturalnym koncentratem mięsno-warzywnym. 

Jabłka zapiekane pod owsianą kruszonką

Takie śniadaniowe wariacje na temat jabłek i płatków owsianych to miłego dnia początek. Często jadam jabłka na śniadanie, w wersji ekstremalnej, czytaj szybkiej to po prostu soczyste jabłko, kiedy mam więcej czasu karmelizuję jabłka i dorzucam je do owsianki, dziś śniadanie w klimacie slow food. Trzeba trochę cierpliwości aby wygrać z obezwładniającym zapachem kruszonki i jabłek wydobywającym się z piekarnika, ale smak wynagrodzi nam czekanie. W efekcie uzyskamy chrupiącą wierzchnią warstwę, miękkie jabłka przesiąknięte cynamonem i kremowy jogurt, oczywiście polecam ten domowej produkcji (przepis).

Kokosowa granola

Uwielbiam domowe granole, poczyniłam już wiele rodzajów, ale najbardziej smakuje mi chyba ta w wersji kokosowej, więc postanowiłam się nią z Wami podzielić. Sukcesem przepisu są płatki kokosowe tzw. chipsy nie tylko klasyczne wiórki, to one dodają niepowtarzalnego aromatu i chrupkości. Choć właściwości oleju kokosowego są dość kontrowersyjne, to zastosowany z umiarem nie zaszkodzi nam bardziej niż masło. Granola doskonale się przechowuje w dużym słoiku.