Przejdź do głównej zawartości

Placuszki z duszonymi jabłkami grójeckimi i solonym karmelem

Jako dziecko mieszkałam na wprost starego sadu, trawa sięgała na nim po kolana, aż po horyzont rozciągały się krzywe jabłonki, a do zabawy zapraszał ogromny orzech rosnący tuż na froncie sadu. Często zaglądałam tam w poszukiwaniu dziecięcej przygody i kwaśnych, zielonkawych papierówek. W sezonie w sadzie rozchodził się zapach tych już mocno dojrzałych, które opadając na trawiasty dywan obijały się i zaczynały gnić, co było nielada atrakcją dla wesołych pszczół. Największą aprobatą obdarzałam najtwardsze egzemplarze, które po wbiciu w nie zębów tryskały sokiem, a ich smak powodował silne uczucie ściągania po obu bokach żuchwy. 
































Składniki na ok 12 szt
Czas przygotowania: 35 min


Ciasto


2 jajka
2 łyżki cukru
4 łyżki maki pszennej
4 łyżki maślanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub laska wanilii
klarowane masło do smażenia


Duszone jabłka


2 Jabłka grójeckie
sok z 1 cytryny
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kardamonu
1 łyżka masła


Sos karmelowy


8 łyżek brązowego cukru
4 łyżki śmietany 30%
szczypta soli
1 łyżka masła



Przygotowanie:


1. Ciasto - żółtka oddzielamy do białek, żółtka  ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę, dodajemy wanilię, z białek ubijamy na sztywno pianę, do masy żółtkowej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem, mieszamy następnie całość delikatnie łączymy z pianą
2. Duszone jabłka - jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka i przyprawy, smażymy na średnim ogniu aż jabłka lekko zmiękną ale zachowają kształt
3. Sos karmelowy - w rondelku rozpuszczamy cukier, pilnujemy żeby nie stał się ciemno brązowy bo będzie gorzki, poruszamy patelnią żeby cukier równomiernie się roztapiał, następnie dodajmy masło i śmietanę, mieszamy energicznie aż całość uzyska jednolitą konsystencję, dodajemy szczyptę soli
4. Placuszki smażymy na klarowanym maśle, na wolnym ogniu, przed podaniem polewamy sosem karmelowym i podajemy z jabłkami

Jabłkowo-karmelowa, słodko-kwaśna rozkosz!








Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

RedHead pisze…
Ależ one apetycznie wyglądają! Pochłonęłabym na raz :)
Rak chodzi wspak pisze…
bardzo dziękuję, zniknęły rzeczywiście w tempie ekspresowym ;)
Agnieszka pisze…
Moja Droga :)od dziś akcja"Jedz jabłka na złość Putinowi" czyli proponuję akcję na Twoim Blogu "Tydzień przepisów z jabłkami" :)buziaki :):)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi