Przejdź do głównej zawartości

Placuszki z duszonymi jabłkami grójeckimi i solonym karmelem

Jako dziecko mieszkałam na wprost starego sadu, trawa sięgała na nim po kolana, aż po horyzont rozciągały się krzywe jabłonki, a do zabawy zapraszał ogromny orzech rosnący tuż na froncie sadu. Często zaglądałam tam w poszukiwaniu dziecięcej przygody i kwaśnych, zielonkawych papierówek. W sezonie w sadzie rozchodził się zapach tych już mocno dojrzałych, które opadając na trawiasty dywan obijały się i zaczynały gnić, co było nielada atrakcją dla wesołych pszczół. Największą aprobatą obdarzałam najtwardsze egzemplarze, które po wbiciu w nie zębów tryskały sokiem, a ich smak powodował silne uczucie ściągania po obu bokach żuchwy. 
































Składniki na ok 12 szt
Czas przygotowania: 35 min


Ciasto


2 jajka
2 łyżki cukru
4 łyżki maki pszennej
4 łyżki maślanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub laska wanilii
klarowane masło do smażenia


Duszone jabłka


2 Jabłka grójeckie
sok z 1 cytryny
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kardamonu
1 łyżka masła


Sos karmelowy


8 łyżek brązowego cukru
4 łyżki śmietany 30%
szczypta soli
1 łyżka masła



Przygotowanie:


1. Ciasto - żółtka oddzielamy do białek, żółtka  ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę, dodajemy wanilię, z białek ubijamy na sztywno pianę, do masy żółtkowej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem, mieszamy następnie całość delikatnie łączymy z pianą
2. Duszone jabłka - jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka i przyprawy, smażymy na średnim ogniu aż jabłka lekko zmiękną ale zachowają kształt
3. Sos karmelowy - w rondelku rozpuszczamy cukier, pilnujemy żeby nie stał się ciemno brązowy bo będzie gorzki, poruszamy patelnią żeby cukier równomiernie się roztapiał, następnie dodajmy masło i śmietanę, mieszamy energicznie aż całość uzyska jednolitą konsystencję, dodajemy szczyptę soli
4. Placuszki smażymy na klarowanym maśle, na wolnym ogniu, przed podaniem polewamy sosem karmelowym i podajemy z jabłkami

Jabłkowo-karmelowa, słodko-kwaśna rozkosz!








Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

RedHead pisze…
Ależ one apetycznie wyglądają! Pochłonęłabym na raz :)
Anna Petryna pisze…
bardzo dziękuję, zniknęły rzeczywiście w tempie ekspresowym ;)
Agnieszka pisze…
Moja Droga :)od dziś akcja"Jedz jabłka na złość Putinowi" czyli proponuję akcję na Twoim Blogu "Tydzień przepisów z jabłkami" :)buziaki :):)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler