Przejdź do głównej zawartości

Perliczka sous vide na musie z kalafiora z mięsnym i kalafiorowym popcornem oraz winnymi rodzynkami

W przaśnych, przedwojennych czasach, które wymiotły z naszych stołów wszystko poza zwykłymi kurczakami, perliczka kojarzyła się wyłącznie z literaturą: Chłopami, Nocami i dniami, czy wreszcie wierszem Tuwima Ptasie plotki. Perliczka, to pstrokate cudo, przywędrowała do nas z Afryki już w XV w. Przed wojna stadka tych ptaków można było spotkać w większości gospodarstw domowych, głównie dlatego, że jest bardzo łatwa w hodowli. Nawołując do polskich smaków, nawet tych trochę zapominanych, przygotowałam danie, które łączy tradycję z nowoczesnością, składniki iście tradycyjne i rodzime, a wykonanie z zastosowaniem technik kuchni nowoczesnej. Zapraszam gorąco do podjęcia wyzwania!





Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 60 min


2 piersi perliczki
2 perlicze udka
1 kalafior
2 l mleka
2 łyżki masła
1 szklanka wina porto
2 garście królewskich rodzynek
1 l oleju Kujawski 3 ziarna
mąka kukurydziana
1/2 szklanki maślanki
sól, pieprz
4 gałązki tymianku



















Przygotowanie:


1. Perliczka - z perliczki wykrawamy piersi, pozbywamy je skóry, z udek usuwamy kość i skórę, kroimy na kawałeczki wielkości kciuka, piersi osuszamy, wkładamy do woreczka strunowego, dodajemy 2 łyżki oleju kujawskiego "3 ziarna", gałązki tymianku, sól i pieprz, zamykamy mięso w woreczku starając się wypchnąć całe powietrze, kawałeczki udek doprawiamy sola i pieprzem, zalewamy maślanką
2. Mus z kalafiora - kalafiora dzielimy na różyczki, odkładamy ok 10 maleńkich różyczek, resztę gotujemy w mleku z masłem ok 15-20 min, odłożone różyczki gotujemy we wrzątku ok 5 min, odcedzamy i odkładamy
3. Ugotowany w mleku kalafior odcedzamy i rozgniatamy, następnie przecieramy prze sito, dla uzyskania gładkiej konsystencji, doprawiamy do smaku solą
4. W garnku podgrzewamy wodę do temperatury ok 60 stopni, należy użyć termometru prze cały czas gotowania mięsa, do wody wkładamy woreczek z piersią perliczki, gotujemy ok 15 minut
5. Popcorn z perliczki i kalafiora - w szerokim rondlu podgrzewamy ole kujawski "3 ziarna", powinien być dobrze rozgrzany, ok 180 stopni, kawałeczki udek perliczki obtaczamy w mące kukurydzianej, wymieszanej uprzednio z sola i pieprzem i wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy do uzyskania złotego koloru, odkładamy na ręcznik papierowy
6. Uprzednio odłożone i zblanszowane różyczki kalafiora również obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy na oleju
7. Sos - na patelnie wlewamy wino, wrzucamy rodzynki i redukujemy ok 10 minut aż rodzynki staną się lepkie, a sos gęsty
8. Ugotowaną pierś perliczki układamy na musie z kalafiora, dekorujemy popcornem z kalafiora i perliczki oraz winnymi rodzynkami


Perliczka wielkopolska w eleganckim wydaniu!










Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Anonimowy pisze…
Witaj:)
Jestem straszna ''noga z gotowania''
:)
Lubię tu do Ciebie zaglądać , a później mnie skręca, wszytko takie apetyczne :)
Pozdrawiam
Olka pisze…
Prawdziwie restauracyjny obiadek.

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi