Przejdź do głównej zawartości

Perliczka sous vide na musie z kalafiora z mięsnym i kalafiorowym popcornem oraz winnymi rodzynkami

W przaśnych, przedwojennych czasach, które wymiotły z naszych stołów wszystko poza zwykłymi kurczakami, perliczka kojarzyła się wyłącznie z literaturą: Chłopami, Nocami i dniami, czy wreszcie wierszem Tuwima Ptasie plotki. Perliczka, to pstrokate cudo, przywędrowała do nas z Afryki już w XV w. Przed wojna stadka tych ptaków można było spotkać w większości gospodarstw domowych, głównie dlatego, że jest bardzo łatwa w hodowli. Nawołując do polskich smaków, nawet tych trochę zapominanych, przygotowałam danie, które łączy tradycję z nowoczesnością, składniki iście tradycyjne i rodzime, a wykonanie z zastosowaniem technik kuchni nowoczesnej. Zapraszam gorąco do podjęcia wyzwania!





Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 60 min


2 piersi perliczki
2 perlicze udka
1 kalafior
2 l mleka
2 łyżki masła
1 szklanka wina porto
2 garście królewskich rodzynek
1 l oleju Kujawski 3 ziarna
mąka kukurydziana
1/2 szklanki maślanki
sól, pieprz
4 gałązki tymianku



















Przygotowanie:


1. Perliczka - z perliczki wykrawamy piersi, pozbywamy je skóry, z udek usuwamy kość i skórę, kroimy na kawałeczki wielkości kciuka, piersi osuszamy, wkładamy do woreczka strunowego, dodajemy 2 łyżki oleju kujawskiego "3 ziarna", gałązki tymianku, sól i pieprz, zamykamy mięso w woreczku starając się wypchnąć całe powietrze, kawałeczki udek doprawiamy sola i pieprzem, zalewamy maślanką
2. Mus z kalafiora - kalafiora dzielimy na różyczki, odkładamy ok 10 maleńkich różyczek, resztę gotujemy w mleku z masłem ok 15-20 min, odłożone różyczki gotujemy we wrzątku ok 5 min, odcedzamy i odkładamy
3. Ugotowany w mleku kalafior odcedzamy i rozgniatamy, następnie przecieramy prze sito, dla uzyskania gładkiej konsystencji, doprawiamy do smaku solą
4. W garnku podgrzewamy wodę do temperatury ok 60 stopni, należy użyć termometru prze cały czas gotowania mięsa, do wody wkładamy woreczek z piersią perliczki, gotujemy ok 15 minut
5. Popcorn z perliczki i kalafiora - w szerokim rondlu podgrzewamy ole kujawski "3 ziarna", powinien być dobrze rozgrzany, ok 180 stopni, kawałeczki udek perliczki obtaczamy w mące kukurydzianej, wymieszanej uprzednio z sola i pieprzem i wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy do uzyskania złotego koloru, odkładamy na ręcznik papierowy
6. Uprzednio odłożone i zblanszowane różyczki kalafiora również obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy na oleju
7. Sos - na patelnie wlewamy wino, wrzucamy rodzynki i redukujemy ok 10 minut aż rodzynki staną się lepkie, a sos gęsty
8. Ugotowaną pierś perliczki układamy na musie z kalafiora, dekorujemy popcornem z kalafiora i perliczki oraz winnymi rodzynkami


Perliczka wielkopolska w eleganckim wydaniu!










Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Witaj:)
Jestem straszna ''noga z gotowania''
:)
Lubię tu do Ciebie zaglądać , a później mnie skręca, wszytko takie apetyczne :)
Pozdrawiam
Olka pisze…
Prawdziwie restauracyjny obiadek.

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler