Przejdź do głównej zawartości

Naleśniki z truskawkami i waniliowym mascarpone

Moja wizyta na warzywnym targowisku to zawsze dla mnie wielka niewiadoma, nigdy nie wiem co wpadnie mi w ręce, mimo planu niejednokrotnie w koszyku ląduje to co akurat mnie zachwyci swoim wyglądem i zapachem. Tak własnie stało się wczoraj kiedy to wybrałam się z zamiarem zakupu malin a wróciłam z kobiałką wypełnioną po brzegi cudownymi truskawkami. Ich kolor, zapach i kształt był niewyobrażalnie piękny i zmysłowy, dzięki nim tak klasyczne połączenie stało się bajeczne niczym spacer w chmurach ;)




Składniki na ok 10 szt
Czas przygotowania: 25 min


Ciasto


250 ml mleka
1/2 szklanki wody gazowanej
50 g rozpuszczonego masła
2 jajka
150 g maki pszennej
4 łyżki cukru


Nadzienie


500 g truskawek
250 g serka mascarpone
250 g serka typu philadelphia
1 laska wanilii
1/2 szklanki cukru pudru













Przygotowanie:


1. Ciasto - wszystkie składniki mieszamy energicznie, następnie odstawiamy do lodówki na czas przygotowania nadzienia
2. Za pomocą miksera mieszamy obydwa rodzaje serka, dodajemy cukier i ziarenka laski wanilii
3. Truskawki odszypułkowujemy i kroimy na plasterki
4. Na suchą patelnie wylewamy po chochelce ciasta naleśnikowego, smażymy na lekko złotawy kolor
5. Na chłodnym naleśniku rozsmarowujemy porcję nadzienia, dodajemy plasterki truskawek i zwijamy dowolnie


Bardzo delikatne naleśniki z aksamitnym serkiem!













sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl


Komentarze

Tak podane naleśniki zjadłabym teraz :-) pyszna propozycja :-)
Anna Petryna pisze…
Bardzo dziękuję, miło mi, że propozycja przypadła do gustu! pozdrawiam!
Agnieszka pisze…
znam dobry trick :) żeby naleśniki były jak poduszeczka...zmieszaj połowę pszennej i połowę kukurydzianej :) buźka :)
Anna Petryna pisze…
Aga, dzięki za trick z mąką kukurydzianą, nigdy nie próbowała, ale najbliższe takie będą, Buźka! ;)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.