Przejdź do głównej zawartości

Migdałowe muffinki z truskawkami

W mojej poczekalni smakołyków zawieruszył się gdzieś przepis na te pyszne, migdałowo-owocowe babeczki, sezon truskawkowy już za nami, ale polecamy wpiąć sobie przepis pod zakładkę "Truskawkowe szaleństwo" i wykorzystać przyszłej wiosny. No chyba, że uda Wam się jeszcze gdzieś dorwać polskie, pachnące truskawki, może gdzieś spod lady zaprzyjaźnionego Pana Stasia ;)





Składniki na 12 szt
Czas przygotowania 25 min



1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszenne
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g masła
2 duże jajka
100 g mielonych migdałów
2 łyżeczki pasty waniliowej lub esencji
mniejsze truskawki ok 400 g





















Przygotowanie:


1. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni
2. Foremki do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami
3. Do rondelka dodajemy masło, podgrzewamy aż nabierze złotego koloru, odstawiamy z ognia, dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną, łyżkę wody, szczyptę soli oraz pastę waniliową, mieszamy aż składniki dobrze się połączą, odstawiamy masę do lekkiego przestygnięcia
4. Do masy dodajemy jaja, mieszamy energicznie, następnie wsypujemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia, oraz mielone migdały, krótko mieszamy
5. Przygotowana masę nakładamy do papilotek, do każdej wciskamy po 2-3 truskawek, w zależności od ich wielkości, można je również pokroić na połówki
6. Pieczemy ok 20 min, do tzw suchego patyczka


Bardzo wilgotne, waniliowo-migdałowe babeczki na pożegnanie sezonu truskawkowego!














sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Edith eM pisze…
u mnie dzis też króluja babeczki-ale z borówkami :)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler