Przejdź do głównej zawartości

Jabłka grójeckie wiśniami i marcepanem nadziewane, ciastem otulone i na sosie podane

Nie ma w Polsce lepszych owoców niż jabłka,  kocham je miłością bezgraniczną, mogę je jadać pod każdą postacią, ale najbardziej smakują mi na surowo kiedy mogę zatopić zęby w twardym, kwaskowatym i soczystym jabłku. Wyglądają pięknie od samego początku istnienia, kiedy kwitną jabłonie zachwycają śnieżnobiałymi płatkami, tak pięknie kontrastującymi z wczesnowiosenną zielenią. Kiedy dojrzewają w czeluściach zieleni, kuszą o zerwanie, a na te leżakujące w surowych skrzynkach na straganach mogłabym patrzeć nieustannie. Dziś jabłkom towarzyszą wszechobecne, cierpkie wiśnie, które swoja kwaskowatością mile zakłócają słodycz marcepanowej masy. Tekstury daniu nadaje wielowarstwowość ciasta francuskiego, a całości dopełnia waniliowo-kardamonowy sos.



Składniki na 4 szt
Czas przygotowania: 40 min + 40 min pieczenie


4 Jabłka grójeckie
sok z 1 cytryny
400 g gotowego ciasta francuskiego

Nadzienie marcepanowo-wiśniowe


350 g Wiśni nadwiślanki
100 g mielonych migdałów
100 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka startej skórki z cytryny
30 ml śmietany 30%
2 jajka
4 łyżki mleka
brązowy cukier do posypania











Custard kardamonowo-waniliowy


2 szklanki mleka
1 laska wanilii
5 nasion kardamonu
3 żółtka
1/4 szklanki cukru
2 łyżeczki maki kukurydzianej


Przygotowanie:


1. Wiśnie - drylujemy i suszymy w suszarce do owoców przez ok 8 godzin
2. Sos custard - do garnka wlewamy mleko, dodajemy nasiona kardamonu i rdzeń laski wanilii, dokładamy również strąk, mleko podgrzewamy, w misce miksera ucieramy na jasną i kremową konsystencję żółtka z cukrem i mąką, dolewamy kilka łyżek gorącego mleka do masy jajecznej, następnie całość przelewamy do gorącego mleka, stawiamy na gaz i energicznie mieszając czekamy aż lekko zgęstnieje, odstawiamy z ognia, przecedzamy przez sito, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do czasu wykorzystania
3. Masa marcepanowo-wiśniowa - zmielone migdały mieszamy z cukrem, śmietanką, sokiem i skórką z cytryny, ucieramy, następie dodajemy białko i mieszamy z suszonymi wiśniami
4. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasenne, obowiązkowo zachowujemy ogonek do dekoracji, jabłka nacieramy sokiem z cytryny
5. Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy i dzielimy na 4 równe kawałki, żółtko i jajko roztrzepujemy z mlekiem, brzegi każdego kwadrata smarujemy jajeczno-mleczna mieszaniną, na środku stawiamy jabłko, nadziewamy jego wydrążony środek masą marcepanową z wiśniami, owijamy ciastem, zlepiamy brzegi, smarujemy resztą mieszanki jajecznej i oprószamy brązowym cukrem, na czubku wtykamy ogonek
6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, pieczemy jabłka ok 40 minut
7. Podajemy na ciepło z kardamonowo-waniliowym custardem

Jakże polskie, jakże smaczne i eleganckie zarazem!












Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

RedHead pisze…
Wyglądają niesamowicie! Najchętniej porwałabym Ci jedno i zjadła jeszcze parzące w j język :)
RedHead pisze…
Wyglądają niesamowicie! Najchętniej porwałabym Ci jedno i zjadła jeszcze parzące w j język :)
RedHead pisze…
Wyglądają niesamowicie! Najchętniej porwałabym Ci jedno i zjadła jeszcze parzące w j język :)
Rak chodzi wspak pisze…
Bardzo dziękuję, cieszy mnie kiedy moje propozycje przypadają Wam do gustu! Pozdrawiam
Unknown pisze…
rewelacja, wygląda bardzo smacznie:)
Agnieszka pisze…
mniammmmmm :)
ps. na trasie Katowice-Warszawa zakupiłam 3 kg jagód :) proszę o pomoc jak je zagospodarować żywieniowo:) pozdrawiam :)
Rak chodzi wspak pisze…
Już jutro na blogu pojaw się strudel serowo-jagodowy, polecam również ciasto brzoskwiniowo-jagodowe: http://slodki-kompromis.blogspot.com/2013/08/ciasto-z-brzoskwiniami-i-jagodami.html
placuski kokosowe z sosem jagodowym: http://slodki-kompromis.blogspot.com/2013/07/placuszki-kokosowe-z-ricotta-i.html
a może Pavlowa z jagodami?
Pozdrawiam!

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi