Przejdź do głównej zawartości

Jabłka grójeckie wiśniami i marcepanem nadziewane, ciastem otulone i na sosie podane

Nie ma w Polsce lepszych owoców niż jabłka,  kocham je miłością bezgraniczną, mogę je jadać pod każdą postacią, ale najbardziej smakują mi na surowo kiedy mogę zatopić zęby w twardym, kwaskowatym i soczystym jabłku. Wyglądają pięknie od samego początku istnienia, kiedy kwitną jabłonie zachwycają śnieżnobiałymi płatkami, tak pięknie kontrastującymi z wczesnowiosenną zielenią. Kiedy dojrzewają w czeluściach zieleni, kuszą o zerwanie, a na te leżakujące w surowych skrzynkach na straganach mogłabym patrzeć nieustannie. Dziś jabłkom towarzyszą wszechobecne, cierpkie wiśnie, które swoja kwaskowatością mile zakłócają słodycz marcepanowej masy. Tekstury daniu nadaje wielowarstwowość ciasta francuskiego, a całości dopełnia waniliowo-kardamonowy sos.



Składniki na 4 szt
Czas przygotowania: 40 min + 40 min pieczenie


4 Jabłka grójeckie
sok z 1 cytryny
400 g gotowego ciasta francuskiego

Nadzienie marcepanowo-wiśniowe


350 g Wiśni nadwiślanki
100 g mielonych migdałów
100 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka startej skórki z cytryny
30 ml śmietany 30%
2 jajka
4 łyżki mleka
brązowy cukier do posypania











Custard kardamonowo-waniliowy


2 szklanki mleka
1 laska wanilii
5 nasion kardamonu
3 żółtka
1/4 szklanki cukru
2 łyżeczki maki kukurydzianej


Przygotowanie:


1. Wiśnie - drylujemy i suszymy w suszarce do owoców przez ok 8 godzin
2. Sos custard - do garnka wlewamy mleko, dodajemy nasiona kardamonu i rdzeń laski wanilii, dokładamy również strąk, mleko podgrzewamy, w misce miksera ucieramy na jasną i kremową konsystencję żółtka z cukrem i mąką, dolewamy kilka łyżek gorącego mleka do masy jajecznej, następnie całość przelewamy do gorącego mleka, stawiamy na gaz i energicznie mieszając czekamy aż lekko zgęstnieje, odstawiamy z ognia, przecedzamy przez sito, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do czasu wykorzystania
3. Masa marcepanowo-wiśniowa - zmielone migdały mieszamy z cukrem, śmietanką, sokiem i skórką z cytryny, ucieramy, następie dodajemy białko i mieszamy z suszonymi wiśniami
4. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasenne, obowiązkowo zachowujemy ogonek do dekoracji, jabłka nacieramy sokiem z cytryny
5. Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy i dzielimy na 4 równe kawałki, żółtko i jajko roztrzepujemy z mlekiem, brzegi każdego kwadrata smarujemy jajeczno-mleczna mieszaniną, na środku stawiamy jabłko, nadziewamy jego wydrążony środek masą marcepanową z wiśniami, owijamy ciastem, zlepiamy brzegi, smarujemy resztą mieszanki jajecznej i oprószamy brązowym cukrem, na czubku wtykamy ogonek
6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, pieczemy jabłka ok 40 minut
7. Podajemy na ciepło z kardamonowo-waniliowym custardem

Jakże polskie, jakże smaczne i eleganckie zarazem!












Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

RedHead pisze…
Wyglądają niesamowicie! Najchętniej porwałabym Ci jedno i zjadła jeszcze parzące w j język :)
RedHead pisze…
Wyglądają niesamowicie! Najchętniej porwałabym Ci jedno i zjadła jeszcze parzące w j język :)
RedHead pisze…
Wyglądają niesamowicie! Najchętniej porwałabym Ci jedno i zjadła jeszcze parzące w j język :)
Anna Petryna pisze…
Bardzo dziękuję, cieszy mnie kiedy moje propozycje przypadają Wam do gustu! Pozdrawiam
Justyna Żak pisze…
rewelacja, wygląda bardzo smacznie:)
Agnieszka pisze…
mniammmmmm :)
ps. na trasie Katowice-Warszawa zakupiłam 3 kg jagód :) proszę o pomoc jak je zagospodarować żywieniowo:) pozdrawiam :)
Anna Petryna pisze…
Już jutro na blogu pojaw się strudel serowo-jagodowy, polecam również ciasto brzoskwiniowo-jagodowe: http://slodki-kompromis.blogspot.com/2013/08/ciasto-z-brzoskwiniami-i-jagodami.html
placuski kokosowe z sosem jagodowym: http://slodki-kompromis.blogspot.com/2013/07/placuszki-kokosowe-z-ricotta-i.html
a może Pavlowa z jagodami?
Pozdrawiam!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.