Przejdź do głównej zawartości

Grillowane brzoskwinie z migdałową kruszonką i jeżynowo-bazyliowym sorbetem

Deser z grilla.....co za fanaberie, ktoś pomyśli.....a jednak się da i smakuje całkiem nieźle. Jako, że owoców całe mnóstwo, mogłabym jej jeść cały dzień, ciężko mi jest się opanować kiedy przede mną stoi miseczka malin, borówek, jędrnych czereśni i tego typu łakocie. Ostatnio na moim ulubionym straganie sprzedawca poczęstował mnie brzoskwinią, pomyślałam sobie, że czegoś jej jeszcze brakuje i....postanowiłam to COŚ wydobyć na grillu. Nie będę się rozpisywać nad smakowitością deseru, wszak to kwestia smaku, ale osobiście, gorąco polecam!





Składniki na ok 5 porcji
Czas przygotowania: 25 min


5 twardych brzoskwiń
100 g migdałowych ciasteczek
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
50 g płatków migdałowych
50 g masła


Sorbet


250 g jeżyn
sok z 1/4 limonki
3 łyżki cukru rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody
garść świeżej bazylii















Przygotowanie:


1. Sorbet - jeżyny miksujemy razem z listkami bazylii w blenderze na mus, następnie mieszamy z cukrem z wodą oraz sokiem z limonki, jeśli wolicie mus można przetrzeć przez sito żeby pozbyć się pesteczek, przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika, mieszamy kilka razy w czasie mrożenia żeby rozbić kryształki lodu
2. Kruszonka - ciasteczka wrzucamy do woreczka i rozdrabniamy za pomocą wałka lub tłuczka, następnie powstałe okruchy rozcieramy w palcach z masłem i cukrem, na suchej patelni podprażamy płatki migdałowe, mają mieć lekko złoty kolor, dodajemy je do kruszonki razem ze skórką cytrynową
3.  Brzoskwinie przekrawamy na pół, za pomocą łyżeczki wydrążamy pestkę, rozgrzewamy grill, na kratce układamy brzoskwinie przecięciem do dołu, grillujemy ok 8 minut, następnie obracamy i grillujemy jeszcze 4 minuty, brzoskwinie nie powinny być twarde, ani zbyt miękkie, należy więc kontrolować ich stopień zgrillowania
4. Na ok 10 minut przed podaniem wyjmujemy sorbet z zamrażalnika, powinien lekko zmięknąć
5. Na zgrillowane brzoskwinie nakładamy sowicie kruszonkę, podajemy z sorbetem i.........


......dobrą pogodą.....nie tylko ducha ;)












zBLOGowani.pl







Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Agnieszka pisze…
a jakby....do piekarnika do środka wsadzić ubite jajka (masę na bezę) i posypać kruszonką?:) mniam :)- nie wszyscy mają grilla :D
Rak chodzi wspak pisze…
Pewnie, że można ale to miało być danie z grilla ;) można użyć również grilla elektrycznego, lub Twoja wersja piekarnikowa jak najbardziej jest OK! Pozdrawiam ;)
Olka pisze…
Już myślę o takich brzoskwiniach w kontekście mojego grilla elektrycznego, zaciekawiłaś mnie tym przepisem.

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi