Przejdź do głównej zawartości

Grillowane brzoskwinie z migdałową kruszonką i jeżynowo-bazyliowym sorbetem

Deser z grilla.....co za fanaberie, ktoś pomyśli.....a jednak się da i smakuje całkiem nieźle. Jako, że owoców całe mnóstwo, mogłabym jej jeść cały dzień, ciężko mi jest się opanować kiedy przede mną stoi miseczka malin, borówek, jędrnych czereśni i tego typu łakocie. Ostatnio na moim ulubionym straganie sprzedawca poczęstował mnie brzoskwinią, pomyślałam sobie, że czegoś jej jeszcze brakuje i....postanowiłam to COŚ wydobyć na grillu. Nie będę się rozpisywać nad smakowitością deseru, wszak to kwestia smaku, ale osobiście, gorąco polecam!





Składniki na ok 5 porcji
Czas przygotowania: 25 min


5 twardych brzoskwiń
100 g migdałowych ciasteczek
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
50 g płatków migdałowych
50 g masła


Sorbet


250 g jeżyn
sok z 1/4 limonki
3 łyżki cukru rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody
garść świeżej bazylii















Przygotowanie:


1. Sorbet - jeżyny miksujemy razem z listkami bazylii w blenderze na mus, następnie mieszamy z cukrem z wodą oraz sokiem z limonki, jeśli wolicie mus można przetrzeć przez sito żeby pozbyć się pesteczek, przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika, mieszamy kilka razy w czasie mrożenia żeby rozbić kryształki lodu
2. Kruszonka - ciasteczka wrzucamy do woreczka i rozdrabniamy za pomocą wałka lub tłuczka, następnie powstałe okruchy rozcieramy w palcach z masłem i cukrem, na suchej patelni podprażamy płatki migdałowe, mają mieć lekko złoty kolor, dodajemy je do kruszonki razem ze skórką cytrynową
3.  Brzoskwinie przekrawamy na pół, za pomocą łyżeczki wydrążamy pestkę, rozgrzewamy grill, na kratce układamy brzoskwinie przecięciem do dołu, grillujemy ok 8 minut, następnie obracamy i grillujemy jeszcze 4 minuty, brzoskwinie nie powinny być twarde, ani zbyt miękkie, należy więc kontrolować ich stopień zgrillowania
4. Na ok 10 minut przed podaniem wyjmujemy sorbet z zamrażalnika, powinien lekko zmięknąć
5. Na zgrillowane brzoskwinie nakładamy sowicie kruszonkę, podajemy z sorbetem i.........


......dobrą pogodą.....nie tylko ducha ;)












zBLOGowani.pl







Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Agnieszka pisze…
a jakby....do piekarnika do środka wsadzić ubite jajka (masę na bezę) i posypać kruszonką?:) mniam :)- nie wszyscy mają grilla :D
Anna Petryna pisze…
Pewnie, że można ale to miało być danie z grilla ;) można użyć również grilla elektrycznego, lub Twoja wersja piekarnikowa jak najbardziej jest OK! Pozdrawiam ;)
Olka pisze…
Już myślę o takich brzoskwiniach w kontekście mojego grilla elektrycznego, zaciekawiłaś mnie tym przepisem.

Popularne posty z tego bloga

Sos demi glace

Demi glace - bardzo aromatyczny sos kuchni francuskiej o głębokim kolorze, stosowany samodzielnie lub jako baza wyjściowa innych sosów pieczeniowych. Warto się pokusić o jego przygotowanie i przechowywać w postacie zamrożonych kostek, bardzo szybko wtedy wzbogacimy nasze danie o sos dzięki, któremu nasz posiłek będzie aż kipieć smakiem. Początkowa faza przygotowań, polegająca na pieczeniu kości może wywołać u Was chęć natychmiastowej ucieczki z domu, wszak zapach jest dość specyficzny i intensywny. Jednakże dalsze etapy będą już tylko wymagały podtrzymywania ognia i cierpliwości, aż wszystkie składniki oddadzą bulionowi swój smak. Warzywa i kości muszą się dobrze skarmelizować, nie należy ich więc zbyt często obracać. Zawartość garnka po ok 48 godzinach nabiera prawdziwej mocy i staje się naturalnym koncentratem mięsno-warzywnym. 

Jabłka zapiekane pod owsianą kruszonką

Takie śniadaniowe wariacje na temat jabłek i płatków owsianych to miłego dnia początek. Często jadam jabłka na śniadanie, w wersji ekstremalnej, czytaj szybkiej to po prostu soczyste jabłko, kiedy mam więcej czasu karmelizuję jabłka i dorzucam je do owsianki, dziś śniadanie w klimacie slow food. Trzeba trochę cierpliwości aby wygrać z obezwładniającym zapachem kruszonki i jabłek wydobywającym się z piekarnika, ale smak wynagrodzi nam czekanie. W efekcie uzyskamy chrupiącą wierzchnią warstwę, miękkie jabłka przesiąknięte cynamonem i kremowy jogurt, oczywiście polecam ten domowej produkcji (przepis).

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…