Przejdź do głównej zawartości

Grillowane brzoskwinie z migdałową kruszonką i jeżynowo-bazyliowym sorbetem

Deser z grilla.....co za fanaberie, ktoś pomyśli.....a jednak się da i smakuje całkiem nieźle. Jako, że owoców całe mnóstwo, mogłabym jej jeść cały dzień, ciężko mi jest się opanować kiedy przede mną stoi miseczka malin, borówek, jędrnych czereśni i tego typu łakocie. Ostatnio na moim ulubionym straganie sprzedawca poczęstował mnie brzoskwinią, pomyślałam sobie, że czegoś jej jeszcze brakuje i....postanowiłam to COŚ wydobyć na grillu. Nie będę się rozpisywać nad smakowitością deseru, wszak to kwestia smaku, ale osobiście, gorąco polecam!





Składniki na ok 5 porcji
Czas przygotowania: 25 min


5 twardych brzoskwiń
100 g migdałowych ciasteczek
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
50 g płatków migdałowych
50 g masła


Sorbet


250 g jeżyn
sok z 1/4 limonki
3 łyżki cukru rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody
garść świeżej bazylii















Przygotowanie:


1. Sorbet - jeżyny miksujemy razem z listkami bazylii w blenderze na mus, następnie mieszamy z cukrem z wodą oraz sokiem z limonki, jeśli wolicie mus można przetrzeć przez sito żeby pozbyć się pesteczek, przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika, mieszamy kilka razy w czasie mrożenia żeby rozbić kryształki lodu
2. Kruszonka - ciasteczka wrzucamy do woreczka i rozdrabniamy za pomocą wałka lub tłuczka, następnie powstałe okruchy rozcieramy w palcach z masłem i cukrem, na suchej patelni podprażamy płatki migdałowe, mają mieć lekko złoty kolor, dodajemy je do kruszonki razem ze skórką cytrynową
3.  Brzoskwinie przekrawamy na pół, za pomocą łyżeczki wydrążamy pestkę, rozgrzewamy grill, na kratce układamy brzoskwinie przecięciem do dołu, grillujemy ok 8 minut, następnie obracamy i grillujemy jeszcze 4 minuty, brzoskwinie nie powinny być twarde, ani zbyt miękkie, należy więc kontrolować ich stopień zgrillowania
4. Na ok 10 minut przed podaniem wyjmujemy sorbet z zamrażalnika, powinien lekko zmięknąć
5. Na zgrillowane brzoskwinie nakładamy sowicie kruszonkę, podajemy z sorbetem i.........


......dobrą pogodą.....nie tylko ducha ;)












zBLOGowani.pl







Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Agnieszka pisze…
a jakby....do piekarnika do środka wsadzić ubite jajka (masę na bezę) i posypać kruszonką?:) mniam :)- nie wszyscy mają grilla :D
Anna Petryna pisze…
Pewnie, że można ale to miało być danie z grilla ;) można użyć również grilla elektrycznego, lub Twoja wersja piekarnikowa jak najbardziej jest OK! Pozdrawiam ;)
Olka pisze…
Już myślę o takich brzoskwiniach w kontekście mojego grilla elektrycznego, zaciekawiłaś mnie tym przepisem.

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler