Przejdź do głównej zawartości

Zupa gulaszowa z chorizo i kaszą

Dobra, może to nie jest najlepszy czas na zupę gulaszową, ale ja ostatnimi czasy potrzebuje pokrzepienia, a to mega czekoladowym ciastem, a to kociołkiem pełnym mięsiwa i warzyw. Ponieważ już ktoś nazwał mnie tutaj czarownicą...;) (pozdrawiam) zabawiłam się w nią kolejny raz i do mojego kociołka dorzuciłam pikantną i aromatyczną chorizo, kawałki wołowiny, kopę warzyw i garść różnorodnych przypraw. W efekcie powstał rozgrzewający kociołek, dobry nie tylko na jesienne wieczory, ale na pokrzepienie ducha...też.





Składniki na ok 5-6 porcji
Czas przygotowania: 60 min


150 g kiełbasy chorizo
500 g wołowiny (udziec lub łopatka)
1/4 szklanki białego wytrawnego wina
3 l bulionu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 duża czerwona papryka
4 ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek pora
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 g kaszy jęczmiennej
1 liść laurowy
2 ziele angielskie
1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki płatków chilli
sól











Przygotowanie:


1. U garnku podsmażamy pokrojone na plasterki chorizo, usmażone odkładamy na talerz, na powstałym tłuszczu podsmażamy mięso pokrojone w kostkę, ok 1,5 cm
2. Rumienimy wołowinę z każdej strony, wlewamy wino i czekamy aż odparuje
3. Dokładamy wszystkie przyprawy, podsmażamy chwilę , niech uwolnią aromaty, następnie zalewamy bulionem, przykrywamy  gotujemy na średnim ogniu ok 1 godzinę
4. Paprykę opiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, pieczemy aż skórka będzie czarna, następnie wkładamy do woreczka i zostawiamy na chwilę, tak będzie łatwiej ją obrać ze skóry
5. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę
6. Marchew obieramy i kroimy w plasterki
7. Gotujemy kaszę
8. Kiedy mięso zmięknie, dokładamy marchew, ziemniaki, pora, nieobrane ząbki czosnku, nieobraną cebulę, gotujemy ok 20 minut aż warzywa zmiękną
9. Dodajemy przecier, upieczoną i pokrojoną paprykę, wyjmujemy pietruszkę, pora, liście laurowe, cebulę, czosnek i ziele angielskie
10. Dodajemy usmażoną chorizo, doprawiamy do smaku
11. Przed podaniem do zupy dodajemy ugotowaną kaszę


Ku pokrzepieniu!








sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Magdalena P. pisze…
Mega apetyczne, uwielbiam;)
Agnieszka pisze…
Ja uwielbiam czarownicowe kociołki :)ale zdradzam ci sekret.....nigdy nie robiłam chłodnika:)uważam, że zupa powinna być ciepła ;p a jogurt z warzywami lubię zjeść do kanapki rano a nie do talerza:)w niedziele ma być +31 st jeżeli masz przepis na jakiś chłodnik który mnie przełamie to rzucam wyzwanie:) buźka:)
Anna Petryna pisze…
Podejmuję wyzwanie, mam przepis na trzy chłodniki: jeden włoski: http://slodki-kompromis.blogspot.com/2013/08/gazpacho.html, jeden litewski: http://slodki-kompromis.blogspot.com/2013/07/chodnik-litewski_14.html i ostatni to wiosenna wariacja: http://slodki-kompromis.blogspot.com/2013/06/chodnik-wiosna-pachnacy.html, wszystkie sprawdzone i wszystkie smaczne. Napisz co wybrałaś. Bużka.

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler