Przejdź do głównej zawartości

Tarta z musem rabarbarowym, truskawkami i mieszanką dukka

Moje kulinarne kroki coraz częściej i chętniej kieruję na tereny Bliskiego Wschodu, dukka to bliskowschodnia mieszanka orzechów i nasion, służy do aromatyzowania dań na słodko, ja wykorzystałam ją do tarty z rabarbarem, który doskonale łączy się z pikantnymi elementami, dlatego znajdujący się w mieszance pieprz oraz nasiona kolendry doskonale go ożywiają. Gorąco polecam!





Składniki na formę o śr 23 cm
Czas przygotowania: 60 min + 12 h chłodzenie
Kruche ciasto czekoladowe


120 g masła
30 g cukru pudru
szczypta soli
240 g mąki pszennej
1 jajo
3 łyżki kakao


Krem waniliowy


500 g sera mascarpone
1 łyżeczka pasty waniliowej
5 łyżek cukru
1/2 szklanki śmietany 30 %
2 łyżeczki żelatyny












Dodatkowo


3-4 łodyg rabarbaru
cukier brązowy ok 3 łyżek
szczypta mielonego imbiru
szczypta cynamonu
500 g truskawek

Dukka


40 g migdałów
40 g orzechów laskowych
1 łyżka nasion sezamu
3 łyżki nasion kolendry
1/2 łyżeczki ziela angielskiego
1/4 łyżeczki ziaren białego pieprzu, można zastąpić czarnym
1/2 łyżki miodu
2 łyżeczki oliwy z oliwek


Przygotowanie:


1. Dukka - można przygotować wcześniej i przechowywać w hermetycznie zamykanym pojemniku, piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, mieszamy wszystkie składniki dukka, zalewamy miodem i oliwą, mieszamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 10 minut, mieszamy co jakiś czas, podpieczone nasiona i orzechy odstawiamy na ok 15 minut następnie miksujemy na grube cząstki
2. Ciasto - masło, cukier i szczyptę soli miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji, dodajemy mąkę, kakao i jajo, miksujemy pulsacyjnie, następnie wyrzucamy ciasto na blat kuchenny i szybko zagniatamy, tworzymy dość niezgrabną kule, którą spłaszczamy, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na ok 30 min
3. Mus z rabarbaru - Rabarbar obieramy, kroimy w 5 cm kawałki, układamy na blaszce do pieczenia, oprószamy brązowym cukrem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 15-20 min, następnie przekładamy do blendera i miksujemy na pure, następnie przecieramy mus przez gęste sito, dodajemy mielony imbir i cynamon, odstawiamy do wystygnięcia
4. Krem waniliowy -  żelatynę namaczamy w odrobinie zimnej wody, odstawiamy na ok 10 min, mascarpone mieszamy z cukrem, dodajemy wanilię, w osobnym naczyniu ubijamy śmietanę na sztywno, następnie namoczoną żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody, rozpuszczoną hartujemy odrobina masy serowej, następnie powoli wlewamy do masy, łączymy całość ze śmietaną
5. Temperaturę piekarnik zmniejszamy na 160 stopni, ciasto rozwałkowujemy, formę do tarty z ruchomym dnem wylepimy ciastem, wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy grochem i wstawiamy do piekarnika na ok 12 minut, usuwamy papier z obciążaniem i podpiekamy jeszcze ok 8 minut, z pozostałych kawałków ciasta możemy podpiec kruszonkę, pieczemy ok 15 minut na papierze do pieczenia
6. Schładzamy spód ciasta, następnie wykładamy mus z rabarbarbaru, pokrojone w plasterki truskawki i przykrywamy kremem mascarpone, wierzch posypujemy podpieczoną kruszonką i mieszanką dukka, schładzamy najlepiej 12 godzin, przechowujemy nie dłużej niż 2 dni


Tarta z bliskowschodnim akcentem!












sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Cukry Proste pisze…
Wygląda pysznie! To dla mnie zupełnie nowe smaki
Agnieszka pisze…
Noooo kochana długo mnie tu nie było a ty zdobywasz kolejne nagrody :)GRATULACJE!!!! pomysł na ciacho pychotka....dziś coś będę pichcić na weekendowe leniuchowanie w domu:)
Rak chodzi wspak pisze…
Aga, bardzo dziękuję ;) cieszę się że zaglądasz do mnie ;) Pozdrawiam ciepło! Mam jeszcze w zanadrzu kilka propozycji weekendowych, mam nadzieję, że przypadną Ci do gustu! A jak chłodnik?
Agnieszka pisze…
Niestety opalanie na balkonie wygrało z kuchnią :)...ale w Chorwacji skosztowałam Gazpacho i....kolejnym krokiem w strone zimnych zup będą Twoje specjały :) jak na razie zimnooooo za oknem w weekend mają być upały:)buźka
Canette pisze…
Ale pyszności !!! Muszę to zrobić w sezonie, ta mieszanka wygląda obłednie !

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.