Przejdź do głównej zawartości

Tarta z musem rabarbarowym, truskawkami i mieszanką dukka

Moje kulinarne kroki coraz częściej i chętniej kieruję na tereny Bliskiego Wschodu, dukka to bliskowschodnia mieszanka orzechów i nasion, służy do aromatyzowania dań na słodko, ja wykorzystałam ją do tarty z rabarbarem, który doskonale łączy się z pikantnymi elementami, dlatego znajdujący się w mieszance pieprz oraz nasiona kolendry doskonale go ożywiają. Gorąco polecam!





Składniki na formę o śr 23 cm
Czas przygotowania: 60 min + 12 h chłodzenie
Kruche ciasto czekoladowe


120 g masła
30 g cukru pudru
szczypta soli
240 g mąki pszennej
1 jajo
3 łyżki kakao


Krem waniliowy


500 g sera mascarpone
1 łyżeczka pasty waniliowej
5 łyżek cukru
1/2 szklanki śmietany 30 %
2 łyżeczki żelatyny












Dodatkowo


3-4 łodyg rabarbaru
cukier brązowy ok 3 łyżek
szczypta mielonego imbiru
szczypta cynamonu
500 g truskawek

Dukka


40 g migdałów
40 g orzechów laskowych
1 łyżka nasion sezamu
3 łyżki nasion kolendry
1/2 łyżeczki ziela angielskiego
1/4 łyżeczki ziaren białego pieprzu, można zastąpić czarnym
1/2 łyżki miodu
2 łyżeczki oliwy z oliwek


Przygotowanie:


1. Dukka - można przygotować wcześniej i przechowywać w hermetycznie zamykanym pojemniku, piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, mieszamy wszystkie składniki dukka, zalewamy miodem i oliwą, mieszamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 10 minut, mieszamy co jakiś czas, podpieczone nasiona i orzechy odstawiamy na ok 15 minut następnie miksujemy na grube cząstki
2. Ciasto - masło, cukier i szczyptę soli miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji, dodajemy mąkę, kakao i jajo, miksujemy pulsacyjnie, następnie wyrzucamy ciasto na blat kuchenny i szybko zagniatamy, tworzymy dość niezgrabną kule, którą spłaszczamy, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na ok 30 min
3. Mus z rabarbaru - Rabarbar obieramy, kroimy w 5 cm kawałki, układamy na blaszce do pieczenia, oprószamy brązowym cukrem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 15-20 min, następnie przekładamy do blendera i miksujemy na pure, następnie przecieramy mus przez gęste sito, dodajemy mielony imbir i cynamon, odstawiamy do wystygnięcia
4. Krem waniliowy -  żelatynę namaczamy w odrobinie zimnej wody, odstawiamy na ok 10 min, mascarpone mieszamy z cukrem, dodajemy wanilię, w osobnym naczyniu ubijamy śmietanę na sztywno, następnie namoczoną żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody, rozpuszczoną hartujemy odrobina masy serowej, następnie powoli wlewamy do masy, łączymy całość ze śmietaną
5. Temperaturę piekarnik zmniejszamy na 160 stopni, ciasto rozwałkowujemy, formę do tarty z ruchomym dnem wylepimy ciastem, wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy grochem i wstawiamy do piekarnika na ok 12 minut, usuwamy papier z obciążaniem i podpiekamy jeszcze ok 8 minut, z pozostałych kawałków ciasta możemy podpiec kruszonkę, pieczemy ok 15 minut na papierze do pieczenia
6. Schładzamy spód ciasta, następnie wykładamy mus z rabarbarbaru, pokrojone w plasterki truskawki i przykrywamy kremem mascarpone, wierzch posypujemy podpieczoną kruszonką i mieszanką dukka, schładzamy najlepiej 12 godzin, przechowujemy nie dłużej niż 2 dni


Tarta z bliskowschodnim akcentem!












sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Olga Pi pisze…
Wygląda pysznie! To dla mnie zupełnie nowe smaki
Agnieszka pisze…
Noooo kochana długo mnie tu nie było a ty zdobywasz kolejne nagrody :)GRATULACJE!!!! pomysł na ciacho pychotka....dziś coś będę pichcić na weekendowe leniuchowanie w domu:)
Anna Petryna pisze…
Aga, bardzo dziękuję ;) cieszę się że zaglądasz do mnie ;) Pozdrawiam ciepło! Mam jeszcze w zanadrzu kilka propozycji weekendowych, mam nadzieję, że przypadną Ci do gustu! A jak chłodnik?
Agnieszka pisze…
Niestety opalanie na balkonie wygrało z kuchnią :)...ale w Chorwacji skosztowałam Gazpacho i....kolejnym krokiem w strone zimnych zup będą Twoje specjały :) jak na razie zimnooooo za oknem w weekend mają być upały:)buźka
Canette pisze…
Ale pyszności !!! Muszę to zrobić w sezonie, ta mieszanka wygląda obłednie !

Popularne posty z tego bloga

Sos demi glace

Demi glace - bardzo aromatyczny sos kuchni francuskiej o głębokim kolorze, stosowany samodzielnie lub jako baza wyjściowa innych sosów pieczeniowych. Warto się pokusić o jego przygotowanie i przechowywać w postacie zamrożonych kostek, bardzo szybko wtedy wzbogacimy nasze danie o sos dzięki, któremu nasz posiłek będzie aż kipieć smakiem. Początkowa faza przygotowań, polegająca na pieczeniu kości może wywołać u Was chęć natychmiastowej ucieczki z domu, wszak zapach jest dość specyficzny i intensywny. Jednakże dalsze etapy będą już tylko wymagały podtrzymywania ognia i cierpliwości, aż wszystkie składniki oddadzą bulionowi swój smak. Warzywa i kości muszą się dobrze skarmelizować, nie należy ich więc zbyt często obracać. Zawartość garnka po ok 48 godzinach nabiera prawdziwej mocy i staje się naturalnym koncentratem mięsno-warzywnym. 

Jabłka zapiekane pod owsianą kruszonką

Takie śniadaniowe wariacje na temat jabłek i płatków owsianych to miłego dnia początek. Często jadam jabłka na śniadanie, w wersji ekstremalnej, czytaj szybkiej to po prostu soczyste jabłko, kiedy mam więcej czasu karmelizuję jabłka i dorzucam je do owsianki, dziś śniadanie w klimacie slow food. Trzeba trochę cierpliwości aby wygrać z obezwładniającym zapachem kruszonki i jabłek wydobywającym się z piekarnika, ale smak wynagrodzi nam czekanie. W efekcie uzyskamy chrupiącą wierzchnią warstwę, miękkie jabłka przesiąknięte cynamonem i kremowy jogurt, oczywiście polecam ten domowej produkcji (przepis).

Kokosowa granola

Uwielbiam domowe granole, poczyniłam już wiele rodzajów, ale najbardziej smakuje mi chyba ta w wersji kokosowej, więc postanowiłam się nią z Wami podzielić. Sukcesem przepisu są płatki kokosowe tzw. chipsy nie tylko klasyczne wiórki, to one dodają niepowtarzalnego aromatu i chrupkości. Choć właściwości oleju kokosowego są dość kontrowersyjne, to zastosowany z umiarem nie zaszkodzi nam bardziej niż masło. Granola doskonale się przechowuje w dużym słoiku.