Moje kulinarne kroki coraz częściej i chętniej kieruję na tereny Bliskiego Wschodu, dukka to bliskowschodnia mieszanka orzechów i nasion, służy do aromatyzowania dań na słodko, ja wykorzystałam ją do tarty z rabarbarem, który doskonale łączy się z pikantnymi elementami, dlatego znajdujący się w mieszance pieprz oraz nasiona kolendry doskonale go ożywiają. Gorąco polecam!
Składniki na formę o śr 23 cm
120 g masła
30 g cukru pudru
szczypta soli
240 g mąki pszennej
1 jajo
3 łyżki kakao
500 g sera mascarpone
1 łyżeczka pasty waniliowej
5 łyżek cukru
1/2 szklanki śmietany 30 %
2 łyżeczki żelatyny
3-4 łodyg rabarbaru
cukier brązowy ok 3 łyżek
szczypta mielonego imbiru
szczypta cynamonu
500 g truskawek
40 g migdałów
40 g orzechów laskowych
1 łyżka nasion sezamu
3 łyżki nasion kolendry
1/2 łyżeczki ziela angielskiego
1/4 łyżeczki ziaren białego pieprzu, można zastąpić czarnym
1/2 łyżki miodu
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1. Dukka - można przygotować wcześniej i przechowywać w hermetycznie zamykanym pojemniku, piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, mieszamy wszystkie składniki dukka, zalewamy miodem i oliwą, mieszamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 10 minut, mieszamy co jakiś czas, podpieczone nasiona i orzechy odstawiamy na ok 15 minut następnie miksujemy na grube cząstki
2. Ciasto - masło, cukier i szczyptę soli miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji, dodajemy mąkę, kakao i jajo, miksujemy pulsacyjnie, następnie wyrzucamy ciasto na blat kuchenny i szybko zagniatamy, tworzymy dość niezgrabną kule, którą spłaszczamy, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na ok 30 min
3. Mus z rabarbaru - Rabarbar obieramy, kroimy w 5 cm kawałki, układamy na blaszce do pieczenia, oprószamy brązowym cukrem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 15-20 min, następnie przekładamy do blendera i miksujemy na pure, następnie przecieramy mus przez gęste sito, dodajemy mielony imbir i cynamon, odstawiamy do wystygnięcia
4. Krem waniliowy - żelatynę namaczamy w odrobinie zimnej wody, odstawiamy na ok 10 min, mascarpone mieszamy z cukrem, dodajemy wanilię, w osobnym naczyniu ubijamy śmietanę na sztywno, następnie namoczoną żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody, rozpuszczoną hartujemy odrobina masy serowej, następnie powoli wlewamy do masy, łączymy całość ze śmietaną
5. Temperaturę piekarnik zmniejszamy na 160 stopni, ciasto rozwałkowujemy, formę do tarty z ruchomym dnem wylepimy ciastem, wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy grochem i wstawiamy do piekarnika na ok 12 minut, usuwamy papier z obciążaniem i podpiekamy jeszcze ok 8 minut, z pozostałych kawałków ciasta możemy podpiec kruszonkę, pieczemy ok 15 minut na papierze do pieczenia
6. Schładzamy spód ciasta, następnie wykładamy mus z rabarbarbaru, pokrojone w plasterki truskawki i przykrywamy kremem mascarpone, wierzch posypujemy podpieczoną kruszonką i mieszanką dukka, schładzamy najlepiej 12 godzin, przechowujemy nie dłużej niż 2 dni
Składniki na formę o śr 23 cm
Czas przygotowania: 60 min + 12 h chłodzenie
Kruche ciasto czekoladowe
120 g masła
30 g cukru pudru
szczypta soli
240 g mąki pszennej
1 jajo
3 łyżki kakao
Krem waniliowy
500 g sera mascarpone
1 łyżeczka pasty waniliowej
5 łyżek cukru
1/2 szklanki śmietany 30 %
2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo
3-4 łodyg rabarbaru
cukier brązowy ok 3 łyżek
szczypta mielonego imbiru
szczypta cynamonu
500 g truskawek
Dukka
40 g migdałów
40 g orzechów laskowych
1 łyżka nasion sezamu
3 łyżki nasion kolendry
1/2 łyżeczki ziela angielskiego
1/4 łyżeczki ziaren białego pieprzu, można zastąpić czarnym
1/2 łyżki miodu
2 łyżeczki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1. Dukka - można przygotować wcześniej i przechowywać w hermetycznie zamykanym pojemniku, piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, mieszamy wszystkie składniki dukka, zalewamy miodem i oliwą, mieszamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 10 minut, mieszamy co jakiś czas, podpieczone nasiona i orzechy odstawiamy na ok 15 minut następnie miksujemy na grube cząstki
2. Ciasto - masło, cukier i szczyptę soli miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji, dodajemy mąkę, kakao i jajo, miksujemy pulsacyjnie, następnie wyrzucamy ciasto na blat kuchenny i szybko zagniatamy, tworzymy dość niezgrabną kule, którą spłaszczamy, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na ok 30 min
3. Mus z rabarbaru - Rabarbar obieramy, kroimy w 5 cm kawałki, układamy na blaszce do pieczenia, oprószamy brązowym cukrem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 15-20 min, następnie przekładamy do blendera i miksujemy na pure, następnie przecieramy mus przez gęste sito, dodajemy mielony imbir i cynamon, odstawiamy do wystygnięcia
4. Krem waniliowy - żelatynę namaczamy w odrobinie zimnej wody, odstawiamy na ok 10 min, mascarpone mieszamy z cukrem, dodajemy wanilię, w osobnym naczyniu ubijamy śmietanę na sztywno, następnie namoczoną żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody, rozpuszczoną hartujemy odrobina masy serowej, następnie powoli wlewamy do masy, łączymy całość ze śmietaną
5. Temperaturę piekarnik zmniejszamy na 160 stopni, ciasto rozwałkowujemy, formę do tarty z ruchomym dnem wylepimy ciastem, wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy grochem i wstawiamy do piekarnika na ok 12 minut, usuwamy papier z obciążaniem i podpiekamy jeszcze ok 8 minut, z pozostałych kawałków ciasta możemy podpiec kruszonkę, pieczemy ok 15 minut na papierze do pieczenia
6. Schładzamy spód ciasta, następnie wykładamy mus z rabarbarbaru, pokrojone w plasterki truskawki i przykrywamy kremem mascarpone, wierzch posypujemy podpieczoną kruszonką i mieszanką dukka, schładzamy najlepiej 12 godzin, przechowujemy nie dłużej niż 2 dni
Tarta z bliskowschodnim akcentem!



Komentarze