Przejdź do głównej zawartości

Tarta z musem rabarbarowym, truskawkami i mieszanką dukka

Moje kulinarne kroki coraz częściej i chętniej kieruję na tereny Bliskiego Wschodu, dukka to bliskowschodnia mieszanka orzechów i nasion, służy do aromatyzowania dań na słodko, ja wykorzystałam ją do tarty z rabarbarem, który doskonale łączy się z pikantnymi elementami, dlatego znajdujący się w mieszance pieprz oraz nasiona kolendry doskonale go ożywiają. Gorąco polecam!





Składniki na formę o śr 23 cm
Czas przygotowania: 60 min + 12 h chłodzenie
Kruche ciasto czekoladowe


120 g masła
30 g cukru pudru
szczypta soli
240 g mąki pszennej
1 jajo
3 łyżki kakao


Krem waniliowy


500 g sera mascarpone
1 łyżeczka pasty waniliowej
5 łyżek cukru
1/2 szklanki śmietany 30 %
2 łyżeczki żelatyny












Dodatkowo


3-4 łodyg rabarbaru
cukier brązowy ok 3 łyżek
szczypta mielonego imbiru
szczypta cynamonu
500 g truskawek

Dukka


40 g migdałów
40 g orzechów laskowych
1 łyżka nasion sezamu
3 łyżki nasion kolendry
1/2 łyżeczki ziela angielskiego
1/4 łyżeczki ziaren białego pieprzu, można zastąpić czarnym
1/2 łyżki miodu
2 łyżeczki oliwy z oliwek


Przygotowanie:


1. Dukka - można przygotować wcześniej i przechowywać w hermetycznie zamykanym pojemniku, piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, mieszamy wszystkie składniki dukka, zalewamy miodem i oliwą, mieszamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 10 minut, mieszamy co jakiś czas, podpieczone nasiona i orzechy odstawiamy na ok 15 minut następnie miksujemy na grube cząstki
2. Ciasto - masło, cukier i szczyptę soli miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji, dodajemy mąkę, kakao i jajo, miksujemy pulsacyjnie, następnie wyrzucamy ciasto na blat kuchenny i szybko zagniatamy, tworzymy dość niezgrabną kule, którą spłaszczamy, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na ok 30 min
3. Mus z rabarbaru - Rabarbar obieramy, kroimy w 5 cm kawałki, układamy na blaszce do pieczenia, oprószamy brązowym cukrem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 15-20 min, następnie przekładamy do blendera i miksujemy na pure, następnie przecieramy mus przez gęste sito, dodajemy mielony imbir i cynamon, odstawiamy do wystygnięcia
4. Krem waniliowy -  żelatynę namaczamy w odrobinie zimnej wody, odstawiamy na ok 10 min, mascarpone mieszamy z cukrem, dodajemy wanilię, w osobnym naczyniu ubijamy śmietanę na sztywno, następnie namoczoną żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody, rozpuszczoną hartujemy odrobina masy serowej, następnie powoli wlewamy do masy, łączymy całość ze śmietaną
5. Temperaturę piekarnik zmniejszamy na 160 stopni, ciasto rozwałkowujemy, formę do tarty z ruchomym dnem wylepimy ciastem, wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy grochem i wstawiamy do piekarnika na ok 12 minut, usuwamy papier z obciążaniem i podpiekamy jeszcze ok 8 minut, z pozostałych kawałków ciasta możemy podpiec kruszonkę, pieczemy ok 15 minut na papierze do pieczenia
6. Schładzamy spód ciasta, następnie wykładamy mus z rabarbarbaru, pokrojone w plasterki truskawki i przykrywamy kremem mascarpone, wierzch posypujemy podpieczoną kruszonką i mieszanką dukka, schładzamy najlepiej 12 godzin, przechowujemy nie dłużej niż 2 dni


Tarta z bliskowschodnim akcentem!












sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Olga Pi pisze…
Wygląda pysznie! To dla mnie zupełnie nowe smaki
Agnieszka pisze…
Noooo kochana długo mnie tu nie było a ty zdobywasz kolejne nagrody :)GRATULACJE!!!! pomysł na ciacho pychotka....dziś coś będę pichcić na weekendowe leniuchowanie w domu:)
Anna Petryna pisze…
Aga, bardzo dziękuję ;) cieszę się że zaglądasz do mnie ;) Pozdrawiam ciepło! Mam jeszcze w zanadrzu kilka propozycji weekendowych, mam nadzieję, że przypadną Ci do gustu! A jak chłodnik?
Agnieszka pisze…
Niestety opalanie na balkonie wygrało z kuchnią :)...ale w Chorwacji skosztowałam Gazpacho i....kolejnym krokiem w strone zimnych zup będą Twoje specjały :) jak na razie zimnooooo za oknem w weekend mają być upały:)buźka
Canette pisze…
Ale pyszności !!! Muszę to zrobić w sezonie, ta mieszanka wygląda obłednie !

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler