Przejdź do głównej zawartości

Stek z polędwicy wołowej z ciepłym winegretem i młodymi ziemniakami

Danie dla spragnionych mięsożerców. Sporej grubości stek z najszlachetniejszej części mięsnej, polskiej krowy, z dodatkiem maleńkich młodych ziemniaczków pieczonych w folii oraz gęstym sosem na bazie oliwy ze spora ilością aromatycznych dodatków. Eterycznego wyglądu daniu nadają delikatne kwiaty i liście - jadalne oczywiście. Przygotujcie zatem potrzebna składniki materialne oraz konieczne duchowe: szklankę pasji, łyżkę miłości, szczyptę pikanterii i garść zachwytu, połączcie w zgrabna całość i konsumujcie w ulubionym towarzystwie.




Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 60 min



1 kg polędwicy wołowej
15 szt maleńkich młodych ziemniaczków
kilka rzodkiewek
młotkowany kolorowy pieprz
sól
3 gałązki rozmarynu
oliwa z oliwek


Ciepły winegret


150 ml oliwy z oliwek pierwszego tłoczenia
2 pomidory
2 łyżeczki kaparów
3 łyżki czarnych oliwek
2 szalotki
2 fileciki anchovies
garść natki pietruszki
1 łyżka startej skórki cytrynowej
sól, pieprz



Do dekoracji


kwiaty czarnego bzu
listki rumianku



Przygotowanie:


1. Polędwice oczyszczamy z wszystkich włókien, błon i powięzi, możemy pozostawić niewielkie fragmenty tłuszczu. Mięso nacieramy oliwą z oliwek, oprószamy młotkowanym kolorowym pieprzem i gruboziarnistą solą, (niesolenie przed pieczeniem dotyczy tylko steków) mięso owijamy szpagatem,chcemy zachować walcowaty kształt polędwicy, pomiędzy sznurek wkładamy gałązki rozmarynu
2. Ziemniaczki - dokładnie myjemy, układamy je na podwójnej foli aluminiowej, na którą uprzednio wysypaliśmy gruboziarnistą sól (wchłonie ona wodę z ziemniaczków) skrapiamy ziemniaczki oliwą z oliwek, całość zawijamy tworząc paczuszki i układamy je na żarze lub na kratce grilla, pieczemy ok 40 min, powinny być al dente
3. Winegret - oliwę z oliwek wlewamy do rondelka, który ustawiamy na małym ogniu, dorzucamy posiekane w kosteczkę szalotki i anchovies, dodajemy kapary i oliwki, z pomidorów odcinamy skórę (możemy je również w tym celu sparzyć ), usuwamy pestki, a miąższ kroimy w kosteczkę, dodajemy do oliwy również posiekaną natkę pietruszki i startą skórkę z cytryny, całość lekko podgrzewamy aby smaki się połączyły, odstawiamy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem
4. Polędwicę obsmażamy na mocno rozgrzanym grillu ze wszystkich stron, następnie owijamy ją w folię aluminiową i pozostawiamy pod zamkniętym grillem, nagrzanym do 210 stopni na ok 15 minut, sprawdzamy mięso po ok 10-12  minutach, jeśli lubimy mięso w stopniu wysmażenia medium to będzie to odpowiedni moment na zdjęcie mięsa z grilla, jeśli wolimy bardziej wysmażony stek, pozostawmy mięso jeszcze na ok 2 minuty, nie przetrzymujcie mięsa dłużej niż 15 minut.
5. Odwijamy mięso z foli, rozcinamy szpagat i pozostawiamy mięso na desce żeby odpoczęło, pod żadnym pozorem nie krójcie mięsa od razu po zdjęciu z grilla, wszystkie soki wypłyną na deskę i mięso nie będzie soczyste
6. Z ziemniaczków delikatnie zdejmujemy skórkę, jeśli nie chcecie nie musicie tego robić, ale tak ziemniaczki wyglądają ładniej, a skórka po upieczeniu da się zdjąć bez problemu
7. Skomponowanie dania : na środek talerza wykładamy ok 2-3 łyżek winegretu, na środku układamy gruby plaster polędwicy, dookoła układamy ziemniaczki, pokrojone w plasterki i ćwiartki rzodkiewki, dekorujemy listkami rumianku i kwiatami czarnego bzu

Smacznego!








sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Nashelly pisze…
Wykwintne i pyszne, uwielbiam takie dania :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
Pożeram wzrokiem!!! Pysznie to wygląda :)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi