Przejdź do głównej zawartości

Stek z polędwicy wołowej z ciepłym winegretem i młodymi ziemniakami

Danie dla spragnionych mięsożerców. Sporej grubości stek z najszlachetniejszej części mięsnej, polskiej krowy, z dodatkiem maleńkich młodych ziemniaczków pieczonych w folii oraz gęstym sosem na bazie oliwy ze spora ilością aromatycznych dodatków. Eterycznego wyglądu daniu nadają delikatne kwiaty i liście - jadalne oczywiście. Przygotujcie zatem potrzebna składniki materialne oraz konieczne duchowe: szklankę pasji, łyżkę miłości, szczyptę pikanterii i garść zachwytu, połączcie w zgrabna całość i konsumujcie w ulubionym towarzystwie.




Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 60 min



1 kg polędwicy wołowej
15 szt maleńkich młodych ziemniaczków
kilka rzodkiewek
młotkowany kolorowy pieprz
sól
3 gałązki rozmarynu
oliwa z oliwek


Ciepły winegret


150 ml oliwy z oliwek pierwszego tłoczenia
2 pomidory
2 łyżeczki kaparów
3 łyżki czarnych oliwek
2 szalotki
2 fileciki anchovies
garść natki pietruszki
1 łyżka startej skórki cytrynowej
sól, pieprz



Do dekoracji


kwiaty czarnego bzu
listki rumianku



Przygotowanie:


1. Polędwice oczyszczamy z wszystkich włókien, błon i powięzi, możemy pozostawić niewielkie fragmenty tłuszczu. Mięso nacieramy oliwą z oliwek, oprószamy młotkowanym kolorowym pieprzem i gruboziarnistą solą, (niesolenie przed pieczeniem dotyczy tylko steków) mięso owijamy szpagatem,chcemy zachować walcowaty kształt polędwicy, pomiędzy sznurek wkładamy gałązki rozmarynu
2. Ziemniaczki - dokładnie myjemy, układamy je na podwójnej foli aluminiowej, na którą uprzednio wysypaliśmy gruboziarnistą sól (wchłonie ona wodę z ziemniaczków) skrapiamy ziemniaczki oliwą z oliwek, całość zawijamy tworząc paczuszki i układamy je na żarze lub na kratce grilla, pieczemy ok 40 min, powinny być al dente
3. Winegret - oliwę z oliwek wlewamy do rondelka, który ustawiamy na małym ogniu, dorzucamy posiekane w kosteczkę szalotki i anchovies, dodajemy kapary i oliwki, z pomidorów odcinamy skórę (możemy je również w tym celu sparzyć ), usuwamy pestki, a miąższ kroimy w kosteczkę, dodajemy do oliwy również posiekaną natkę pietruszki i startą skórkę z cytryny, całość lekko podgrzewamy aby smaki się połączyły, odstawiamy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem
4. Polędwicę obsmażamy na mocno rozgrzanym grillu ze wszystkich stron, następnie owijamy ją w folię aluminiową i pozostawiamy pod zamkniętym grillem, nagrzanym do 210 stopni na ok 15 minut, sprawdzamy mięso po ok 10-12  minutach, jeśli lubimy mięso w stopniu wysmażenia medium to będzie to odpowiedni moment na zdjęcie mięsa z grilla, jeśli wolimy bardziej wysmażony stek, pozostawmy mięso jeszcze na ok 2 minuty, nie przetrzymujcie mięsa dłużej niż 15 minut.
5. Odwijamy mięso z foli, rozcinamy szpagat i pozostawiamy mięso na desce żeby odpoczęło, pod żadnym pozorem nie krójcie mięsa od razu po zdjęciu z grilla, wszystkie soki wypłyną na deskę i mięso nie będzie soczyste
6. Z ziemniaczków delikatnie zdejmujemy skórkę, jeśli nie chcecie nie musicie tego robić, ale tak ziemniaczki wyglądają ładniej, a skórka po upieczeniu da się zdjąć bez problemu
7. Skomponowanie dania : na środek talerza wykładamy ok 2-3 łyżek winegretu, na środku układamy gruby plaster polędwicy, dookoła układamy ziemniaczki, pokrojone w plasterki i ćwiartki rzodkiewki, dekorujemy listkami rumianku i kwiatami czarnego bzu

Smacznego!








sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Nashelly pisze…
Wykwintne i pyszne, uwielbiam takie dania :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
Agata Broncel pisze…
Pożeram wzrokiem!!! Pysznie to wygląda :)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler