Przejdź do głównej zawartości

Mini ptysie z kremem waniliowym i owocami jagodowymi

Niewątpliwie to najlepszy czas na eksperymenty z towarzystwie owoców jagodowych, na straganach jest ich prawdziwe zatrzęsienie, każde walczą o uwagę swoim kształtem, kolorem, połyskiem lub przyjemną omszałą teksturą, jak maliny. Warto wykorzystać ten moment i tworzyć słodkie przyjemności z ich akompaniamentem. Dzisiejsza propozycja to mini ptysie, takie na raz, choć zapewniam że na jednym się nie skończy. Klasyczne ciasto parzone, z klasycznym kremem budyniowym z nietuzinkowymi letnimi owocami.






Składniki na ok 20 szt
Czas przygotowania: 60 min

Ciasto parzone



250 ml wody
1/2 szklanki mleka
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka
90 g masła
1/4 łyżeczki soli
1 żółtko
1 łyżka śmietany
1 łyżka cukru


















Krem waniliowy


1 i 1/2 szklanki mleka
1 laska wanilii
4 żółtka
1/2 szklanki cukru
3 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki masła


Dodatkowo


dowolne owoce jagodowe ok 2 szklanki


Przygotowanie:



1. Ciasto parzone - w rondelku zagotowujemy mleko, wodę, sól i masło, kiedy zacznie wrzeć odstawiamy z ognia i wsypujemy całą mąkę na raz, mieszamy energicznie drewnianą łyżką aż całość się połączy, stawiamy garnek na gaz i mieszając czekamy aż ciasto zacznie oddzielać się od ścianek garnka i zacznie tworzyć kule, odstawiamy na chwile i dodajemy po jedynym jajku, mieszając po  każdym jajku aż połączy się z ciastem, pozostawiamy ciasto na chwilę żeby ostygło
2. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, blachę do pieczenia wykładamy pergaminem, za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ciasto wielkości małej mandarynki, pozostawiamy odstępy pomiędzy ptysiami
3. Z żółtka, śmietany i cukru tworzymy emulsje, która smarujemy wierzch każdego ptysia, blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 15 minut aż ptysie się zrumienią, zmniejszamy moc piekarnika na 190 stopni i pieczemy kolejne 15 minut, następnie wyjmujemy ptysie i przecinamy je czubkiem noża, wstawiamy do wyłączonego piekarnika i suszymy przy otwartych drzwiczkach
4. Krem waniliowy - można przygotować dzień wcześniej, zagotowujemy mleko z rdzeniem laski wanilii, żółtka i cukier ucieramy mikserem na jasną, gęsta masę, dodajmy mąkę kukurydzianą, kiedy mleko zacznie wrzeć na brzegach odstawiamy z ognia, wyjmujemy laskę wanilii, do ubitych żółtek dolewamy cienkim strumyczkiem gorące mleko, mieszamy nieustannie, przelewamy całość do garnka i stawiamy na średni  gaz, mieszając czekamy aż zgęstnieje, zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą, tak żeby dotykała kremu, nie zrobi się nam kożuch, krem wstawiamy do lodówki
5. Tuz przed podaniem nadziewamy ptysie kremem i owocami, dekorujemy cukrem pudrem

Letni, owocowy mini deser!









sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

My Tasty Kitchen pisze…
Jakie urocze, uwilebiam ptysie :) Zapraszam do siebie :)
http://mytastykitchen.weebly.com
Justyna L. pisze…
Wyglądają cudnie i tez tak muszą smakować :).
Edith eM pisze…
wyglądają tak cudownie i apetycznie,że aż ślinka sama cieknie po brodzie :)
wedelka pisze…
Urocze :) Ptysie jeszcze ciągle przede mną :) Może kiedyś się na nie skuszę :)
Anna Petryna pisze…
bardzo dziękuję za komentarze, jest mi niezmierni miło, że moje maleńkie ptysie przypadły Wam do gustu!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler