Przejdź do głównej zawartości

Truskawkowy sernik na zimno

Słodki Kompromis obchodzi dziś swoje pierwsze urodziny, dokładnie rok temu rozpoczęłam swoją kulinarna podróż w wersji elektronicznej. Na początek trochę statystyki: przez ten rok łącznie blog doczekał się 214 223 wyświetleń, wyprodukował 282 posty, uzyskał 1 237 polubień na Facebook-u, 455 na Google+, a utworzona na Google+ społeczność liczy sobie 89 wiernych członków. Ten rok dał mi wiele radości i wzruszeń, uczył, nagradzał i ganił....wiele się też wydarzyło, poznałam kilku fantastycznych bloggerów, bardzo się rozwinęłam kulinarnie, a to wszystko dzięki WAM! To Wasze komentarze i polubienia, to Wasza obecność na stronach tego bliskiego mi miejsca dały i wciąż dają mi siłę do nieustannego podejmowania wysiłków w zaciszu mojej kuchni. Bardzo Wam dziękuję za obecność, życzę sobie nieustającej inspiracji, spełniania marzeń kulinarnych... a, Wam kochani przyjemności z czytania każdego mojego postu.





Składniki na tortownice o śr 20 cm
Czas przygotowania: 30 min + chłodzenie 12 godzin




250 g serka mascarpone
250 g serka ricotta
400 ml śmietany kremówki
1 galaretka truskawkowa + 2 łyżki żelatyny
starta skórka z 1 cytryny
200 g truskawek
160 g cukru pudru
160 g owsianych ciasteczek
60 g masła
ok 300 g truskawek do dekoracji




















Przygotowanie:



1. Ciasteczka i masło wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania drobnych okruchów, wykładamy na dno tortownicy, dociskamy mocno i wkładamy tortownice do zamrażalnika do czasu przygotowania nadzienia
2. 200 g truskawek pozbywamy szypułek i miksujemy z 1/2 ilości cukru pudru, dodajemy startą skórkę z cytryny, galaretkę gotujemy w 250 ml wody, dodajemy żelatynę, schładzamy
3. Mascarpone, ricottę i śmietanę ubijamy mikserem aż uzyskamy gęstą, puszystą masę, dodajemy resztę cukru i mieszamy, dolewamy mus truskawkowy, mieszamy
4. Do schłodzonej galaretki  dodajemy łyżeczkę masy serowej, hartujemy ja w ten sposób, żelatyna nam się nie zabryluje w serze, dodajemy jeszcze trochę masy do zahartowanej galaretki i dopiero tak przygotowaną wlewamy strumyczkiem do masy serowej, dokładnie mieszamy
5. Przygotowaną masę wylewamy na przygotowany w tortownicy spód, wygładzamy wierzch i wstawiamy do lodówki na ok 12 godzin


Szybki, sezonowy - dla mnie wyjątkowy! 







sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Życzę mnóstwa inspiracji na wiele kolejnych lat blogowania, nieustannie rosnących statystyk, no i tytułu MasterChefa oczywiście :)

Pozdrawiam serdecznie :)
Rak chodzi wspak pisze…
Bardzo dziękuję za życzenia! Pozdrawiam ciepło!
Anonimowy pisze…
ja tylko w sprawie tego ciasta:wygląda bardzo apetycznie,zdjęcie kuszące, ale rada dla tych,co chcieliby tak samo udekorować-truskawki warto przed dekorowaniem odszypułkować ;).Pozdrawiam Lidia
Rak chodzi wspak pisze…
zdecydowanie, szypułek nie zjadamy ;)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.