Przejdź do głównej zawartości

Truskawkowy sernik na zimno

Słodki Kompromis obchodzi dziś swoje pierwsze urodziny, dokładnie rok temu rozpoczęłam swoją kulinarna podróż w wersji elektronicznej. Na początek trochę statystyki: przez ten rok łącznie blog doczekał się 214 223 wyświetleń, wyprodukował 282 posty, uzyskał 1 237 polubień na Facebook-u, 455 na Google+, a utworzona na Google+ społeczność liczy sobie 89 wiernych członków. Ten rok dał mi wiele radości i wzruszeń, uczył, nagradzał i ganił....wiele się też wydarzyło, poznałam kilku fantastycznych bloggerów, bardzo się rozwinęłam kulinarnie, a to wszystko dzięki WAM! To Wasze komentarze i polubienia, to Wasza obecność na stronach tego bliskiego mi miejsca dały i wciąż dają mi siłę do nieustannego podejmowania wysiłków w zaciszu mojej kuchni. Bardzo Wam dziękuję za obecność, życzę sobie nieustającej inspiracji, spełniania marzeń kulinarnych... a, Wam kochani przyjemności z czytania każdego mojego postu.





Składniki na tortownice o śr 20 cm
Czas przygotowania: 30 min + chłodzenie 12 godzin




250 g serka mascarpone
250 g serka ricotta
400 ml śmietany kremówki
1 galaretka truskawkowa + 2 łyżki żelatyny
starta skórka z 1 cytryny
200 g truskawek
160 g cukru pudru
160 g owsianych ciasteczek
60 g masła
ok 300 g truskawek do dekoracji




















Przygotowanie:



1. Ciasteczka i masło wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania drobnych okruchów, wykładamy na dno tortownicy, dociskamy mocno i wkładamy tortownice do zamrażalnika do czasu przygotowania nadzienia
2. 200 g truskawek pozbywamy szypułek i miksujemy z 1/2 ilości cukru pudru, dodajemy startą skórkę z cytryny, galaretkę gotujemy w 250 ml wody, dodajemy żelatynę, schładzamy
3. Mascarpone, ricottę i śmietanę ubijamy mikserem aż uzyskamy gęstą, puszystą masę, dodajemy resztę cukru i mieszamy, dolewamy mus truskawkowy, mieszamy
4. Do schłodzonej galaretki  dodajemy łyżeczkę masy serowej, hartujemy ja w ten sposób, żelatyna nam się nie zabryluje w serze, dodajemy jeszcze trochę masy do zahartowanej galaretki i dopiero tak przygotowaną wlewamy strumyczkiem do masy serowej, dokładnie mieszamy
5. Przygotowaną masę wylewamy na przygotowany w tortownicy spód, wygładzamy wierzch i wstawiamy do lodówki na ok 12 godzin


Szybki, sezonowy - dla mnie wyjątkowy! 







sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Kasia J pisze…
Życzę mnóstwa inspiracji na wiele kolejnych lat blogowania, nieustannie rosnących statystyk, no i tytułu MasterChefa oczywiście :)

Pozdrawiam serdecznie :)
Anna Petryna pisze…
Bardzo dziękuję za życzenia! Pozdrawiam ciepło!
Anonimowy pisze…
ja tylko w sprawie tego ciasta:wygląda bardzo apetycznie,zdjęcie kuszące, ale rada dla tych,co chcieliby tak samo udekorować-truskawki warto przed dekorowaniem odszypułkować ;).Pozdrawiam Lidia
Anna Petryna pisze…
zdecydowanie, szypułek nie zjadamy ;)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.