Przejdź do głównej zawartości

Polędwiczka na młodej kapuście z ziemniakami, jarmużem i winegretem z oleju rzepakowego

„Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego tak ważną rolę odgrywa na naszym codziennym jadłospisie, a łączenie go z sezonowymi warzywami daje poczucie karmienia nie tylko ciała ale i duszy ” Dziś polecam polędwiczkę w zielonej szacie, podaną na słodko-wytrawnej młodej kapuście, z ziemniakami z jarmużem okraszonymi miodowym winegretem.





Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 60 min




1 polędwiczka wieprzowa
4 liście młodej kapusty
1 łyżeczka czerwonego pieprzu
1 łyżeczka kuminu rzymskiego
sól
ząbek czosnku



Kapusta


główka młodej kapusty
300 g suszonych moreli
2 szalotki
1 ząbek czosnku
1 szklanka białego wytrawnego wina
sól, pieprz
1 łyżka masła
2 łyżki oleju rzepakowego











Ziemniaki


1 kg ziemniaków
2 garście świeżego jarmużu
olej rzepakowy do smażenia
2 łyżki octu winnego
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz


Przygotowanie:


1. Ziemniaki - gotujemy al dente w mundurkach w osolonym wrzątku
2. Kapusta - odrywamy 4 wierzchnie liście i odkładamy do owinięcia polędwiczki, pozostałą cześć kapusty dokładnie myjemy, przekrawamy na pół, następnie na ćwiartki, wycinamy kłąb i siekamy w drobne paseczki
3. Szalotki drobno siekamy, czosnek miażdżymy nożem na desce, na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i olej rzepakowy, wrzucamy szalotki, czosnek i pokrojone w paseczki suszone morele, smażymy do lekkiego zrumienienia, następnie wrzucamy posiekaną kapustę, smażymy całość na średnim ogniu, często mieszając
4. Kiedy kapusta lekko się podsmaży zalewamy całość winem i gotujemy aż kapusta zmięknie, a część wina odparuje, doprawiamy sola i pieprzem
5. Polędwiczkę obieramy z błon, w moździerzu ucieramy czosnek, czerwony pieprz i kumin, gotową mieszanką nacieramy mięso i odkładamy
6. Z liści, którymi będziemy owijać mięso odcinamy twarde końcówki łodyżek, układamy liście na desce, tak żeby na siebie zachodziły, układamy na nich polędwiczkę i zwijamy, smażymy ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju rzepakowym, następnie przenosimy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pozostawiamy mięso na ok 10-15 minut
7. Podgotowane ziemniaki kroimy w plastry, jarmuż rwiemy na drobniejsze kawałki, bez twardych łodyżek, w woku podgrzewamy ok 2 łyżek oleju rzepakowego, wrzucamy ziemniaki i podsmażamy je chwile, dokładamy jarmuż i pozostawiamy na ogniu jeszcze kilka minut, ziemniaki powinny się lekko zezłocić
8. Winegret - mieszamy ocet z solą, dodajemy miód, następnie mieszając wolno wlewamy olej rzepakowy, całość przelewamy do małego słoiczka i potrząsamy celem rozbicia cząsteczek oleju, doprawiamy pieprzem, gotowym winegretem polewamy ziemniaczki z jarmużem
9. Polędwiczkę kroimy w grube plastry, podajemy na ciepłej kapuście w asyście ziemniaczków winegret


Polskie, sezonowe, smaczne i zdrowe!







„Oświadczam, że zapoznałam/łam się z regulaminem konkursu „Blogerzy odkrywają walory oleju rzepakowego”, dostępnym na stronie internetowej www.pokochajolejrzepakowy.pl oraz akceptuję jego postanowienia. Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Organizatora w celu rozstrzygnięcia Konkursu i przekazania nagrody, w przypadku wygranej oraz otrzymania wyróżnienia – wyrażam zgodę na publikację moich danych osobowych w postaci imienia i nazwiska oraz mojego wizerunku w sieci Internet, w tym na łamach serwisu internetowego www.pokochajolejrzepakowy.pl. Oświadczam, że jestem wyłącznym autorem pracy konkursowej zgłoszonej do Konkursu i że praca ta nie narusza praw osób trzecich.”



sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Apetycznie to wygląda
Fizjo pisze…
Słabo mi się robi jak widzę takie pyszności. Pomysły wspaniałe, a smak pewnie oszałamiający.
Rak chodzi wspak pisze…
Bardzo dziękuję, cieszę się że zdjęcie zachęca do jedzenia.

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.