Przejdź do głównej zawartości

Polędwiczka na młodej kapuście z ziemniakami, jarmużem i winegretem z oleju rzepakowego

„Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego tak ważną rolę odgrywa na naszym codziennym jadłospisie, a łączenie go z sezonowymi warzywami daje poczucie karmienia nie tylko ciała ale i duszy ” Dziś polecam polędwiczkę w zielonej szacie, podaną na słodko-wytrawnej młodej kapuście, z ziemniakami z jarmużem okraszonymi miodowym winegretem.





Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 60 min




1 polędwiczka wieprzowa
4 liście młodej kapusty
1 łyżeczka czerwonego pieprzu
1 łyżeczka kuminu rzymskiego
sól
ząbek czosnku



Kapusta


główka młodej kapusty
300 g suszonych moreli
2 szalotki
1 ząbek czosnku
1 szklanka białego wytrawnego wina
sól, pieprz
1 łyżka masła
2 łyżki oleju rzepakowego











Ziemniaki


1 kg ziemniaków
2 garście świeżego jarmużu
olej rzepakowy do smażenia
2 łyżki octu winnego
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz


Przygotowanie:


1. Ziemniaki - gotujemy al dente w mundurkach w osolonym wrzątku
2. Kapusta - odrywamy 4 wierzchnie liście i odkładamy do owinięcia polędwiczki, pozostałą cześć kapusty dokładnie myjemy, przekrawamy na pół, następnie na ćwiartki, wycinamy kłąb i siekamy w drobne paseczki
3. Szalotki drobno siekamy, czosnek miażdżymy nożem na desce, na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i olej rzepakowy, wrzucamy szalotki, czosnek i pokrojone w paseczki suszone morele, smażymy do lekkiego zrumienienia, następnie wrzucamy posiekaną kapustę, smażymy całość na średnim ogniu, często mieszając
4. Kiedy kapusta lekko się podsmaży zalewamy całość winem i gotujemy aż kapusta zmięknie, a część wina odparuje, doprawiamy sola i pieprzem
5. Polędwiczkę obieramy z błon, w moździerzu ucieramy czosnek, czerwony pieprz i kumin, gotową mieszanką nacieramy mięso i odkładamy
6. Z liści, którymi będziemy owijać mięso odcinamy twarde końcówki łodyżek, układamy liście na desce, tak żeby na siebie zachodziły, układamy na nich polędwiczkę i zwijamy, smażymy ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju rzepakowym, następnie przenosimy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pozostawiamy mięso na ok 10-15 minut
7. Podgotowane ziemniaki kroimy w plastry, jarmuż rwiemy na drobniejsze kawałki, bez twardych łodyżek, w woku podgrzewamy ok 2 łyżek oleju rzepakowego, wrzucamy ziemniaki i podsmażamy je chwile, dokładamy jarmuż i pozostawiamy na ogniu jeszcze kilka minut, ziemniaki powinny się lekko zezłocić
8. Winegret - mieszamy ocet z solą, dodajemy miód, następnie mieszając wolno wlewamy olej rzepakowy, całość przelewamy do małego słoiczka i potrząsamy celem rozbicia cząsteczek oleju, doprawiamy pieprzem, gotowym winegretem polewamy ziemniaczki z jarmużem
9. Polędwiczkę kroimy w grube plastry, podajemy na ciepłej kapuście w asyście ziemniaczków winegret


Polskie, sezonowe, smaczne i zdrowe!







„Oświadczam, że zapoznałam/łam się z regulaminem konkursu „Blogerzy odkrywają walory oleju rzepakowego”, dostępnym na stronie internetowej www.pokochajolejrzepakowy.pl oraz akceptuję jego postanowienia. Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Organizatora w celu rozstrzygnięcia Konkursu i przekazania nagrody, w przypadku wygranej oraz otrzymania wyróżnienia – wyrażam zgodę na publikację moich danych osobowych w postaci imienia i nazwiska oraz mojego wizerunku w sieci Internet, w tym na łamach serwisu internetowego www.pokochajolejrzepakowy.pl. Oświadczam, że jestem wyłącznym autorem pracy konkursowej zgłoszonej do Konkursu i że praca ta nie narusza praw osób trzecich.”



sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Apetycznie to wygląda
Fizjo pisze…
Słabo mi się robi jak widzę takie pyszności. Pomysły wspaniałe, a smak pewnie oszałamiający.
Anna Petryna pisze…
Bardzo dziękuję, cieszę się że zdjęcie zachęca do jedzenia.

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler