Przejdź do głównej zawartości

Pierogi z botwinką i serem ricotta

Tak sobie ostatnio pomyślałam, że pierogi to tak uniwersalny temat, że właściwie można z nich zamknąć każdy rodzaj farszu, warzywny, mięsny czy owocowy. Najczęściej wybieramy te klasyczne połączenia, one przecież kojarzą nam się najbardziej z babcinymi, misternie wykończonymi pierogami. Ja proponuję dziś wersję trochę unowocześnioną, zamiast tradycyjnego twarogu, kremową ricottę, a do tego liście młodej, jakże wszechobecnej teraz botwinki. Zapraszam na pierogi!





Składniki na 4-6 porcjeCzas przygotowania: 60 min


Ciasto


2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
ok 3/4 szklanki gorącej wody


Nadzienie


150 g serka ricotta
50 g startego parmezanu
200 g botwinki, tylko liście
1 mały buraczek
1 jajko
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
łyżka posiekanego koperku














Sos


1 szklanka śmietany 30%
40 g masła
garść startego parmezanu
garść posiekanego koperku



Przygotowanie:



1. Ciasto - na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli i wlewamy wrzącą wodę, zagniatamy dodajemy tyle wody ile zabierze mąka, przykrywamy i odstawiamy na ok 1 godzinę
2. Farsz - liście botwinki i pokrojonego na 4 części buraczka zalewamy wodą i gotujemy ok 5 minut, odcedzamy, liście siekamy, buraczka ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy całość z ricottą, parmezanem, jajkiem i przyprawami
3. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką, wykrawamy kółka, nakładamy małą łyżeczkę farszu, zlepiamy  brzegi, odkładamy na tacę i przykrywamy ściereczką żeby nie wyschły
4. Gotujemy partiami w osolonym wrzątku, ok 10 minut
5. Sos - masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy śmietankę, czekamy aż sos nieco zgęstnieje, dodajemy ser, koperek i doprawiamy solą i pieprzem


Smaczne, zdrowe, danie wegetariańskie!









sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Uwielbiam pierogi... Uwielbiam botwinkę... To połączenie musi być znakomite!!!
wedelka pisze…
Świetny pomysł na farsz :)
Rak chodzi wspak pisze…
Pierogi są rewelacyjne, zamiast ricotty można również zastosować fetę. Pozdrawiam!
Unknown pisze…
Takich jeszcze nie jadłem.
Agnieszka pisze…
Hhahahahahaha dobrze że nie mięsne z cukrem :D
Rak chodzi wspak pisze…
Aga, wstrzeliłaś się z tym komentarzem ;)na szczęście jeszcze sól i cukier mi się nie mylą, ale jak widać na niewiele się to zdało ;) pozdrawiam gorąco.

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi