Przejdź do głównej zawartości

Pierogi z botwinką i serem ricotta

Tak sobie ostatnio pomyślałam, że pierogi to tak uniwersalny temat, że właściwie można z nich zamknąć każdy rodzaj farszu, warzywny, mięsny czy owocowy. Najczęściej wybieramy te klasyczne połączenia, one przecież kojarzą nam się najbardziej z babcinymi, misternie wykończonymi pierogami. Ja proponuję dziś wersję trochę unowocześnioną, zamiast tradycyjnego twarogu, kremową ricottę, a do tego liście młodej, jakże wszechobecnej teraz botwinki. Zapraszam na pierogi!





Składniki na 4-6 porcjeCzas przygotowania: 60 min


Ciasto


2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
ok 3/4 szklanki gorącej wody


Nadzienie


150 g serka ricotta
50 g startego parmezanu
200 g botwinki, tylko liście
1 mały buraczek
1 jajko
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
łyżka posiekanego koperku














Sos


1 szklanka śmietany 30%
40 g masła
garść startego parmezanu
garść posiekanego koperku



Przygotowanie:



1. Ciasto - na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli i wlewamy wrzącą wodę, zagniatamy dodajemy tyle wody ile zabierze mąka, przykrywamy i odstawiamy na ok 1 godzinę
2. Farsz - liście botwinki i pokrojonego na 4 części buraczka zalewamy wodą i gotujemy ok 5 minut, odcedzamy, liście siekamy, buraczka ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy całość z ricottą, parmezanem, jajkiem i przyprawami
3. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką, wykrawamy kółka, nakładamy małą łyżeczkę farszu, zlepiamy  brzegi, odkładamy na tacę i przykrywamy ściereczką żeby nie wyschły
4. Gotujemy partiami w osolonym wrzątku, ok 10 minut
5. Sos - masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy śmietankę, czekamy aż sos nieco zgęstnieje, dodajemy ser, koperek i doprawiamy solą i pieprzem


Smaczne, zdrowe, danie wegetariańskie!









sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Agata Broncel pisze…
Uwielbiam pierogi... Uwielbiam botwinkę... To połączenie musi być znakomite!!!
wedelka pisze…
Świetny pomysł na farsz :)
Anna Petryna pisze…
Pierogi są rewelacyjne, zamiast ricotty można również zastosować fetę. Pozdrawiam!
Takich jeszcze nie jadłem.
Agnieszka pisze…
Hhahahahahaha dobrze że nie mięsne z cukrem :D
Anna Petryna pisze…
Aga, wstrzeliłaś się z tym komentarzem ;)na szczęście jeszcze sól i cukier mi się nie mylą, ale jak widać na niewiele się to zdało ;) pozdrawiam gorąco.

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.