Przejdź do głównej zawartości

Mus czekoladowy z krokantem i truskawkami

Deser proponuję wykonać w mniejszych naczyniach, jest bardzo apetyczny, ale sycący zarazem. Krokant nadaje musowi ciekawą konsystencję, a skórka pomarańczowa i truskawki stanowią kwaskowate przełamanie słodyczy czekolady. Deser pochłania niewiele czasu, warto jednak skonsumować go w dniu przygotowania.







Składniki: 6 porcji
Czas przygotowania: 30 min


300 ml śmietany 36%
90 g czekoladowych ciasteczek
2 łyżki masła
250 g serka mascarpone
100 g gorzkiej czekolady
3 łyżki cukru pudru
starta skórka z 1 pomarańczy
1 łyżka soku z cytryny
2 garście posiekanych orzechów włoskich
4 łyżki brązowego cukru




















Przygotowanie:


1. Ciasteczka i masło wsypujemy do blendera i siekamy do uzyskania okruchów, przekładamy ciasteczka na dno 6 szklaneczek, dociskamy
2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce
3. Mascarpone ucieramy z cukrem pudrem na puszysta masę, dolewamy czekoladę
4. Śmietanę ubijamy do uzyskania łagodnych wierzchołków, na koniec ubijania dodajemy sok z cytryny
5. Skórkę z pomarańczy należy sparzyć wrzątkiem, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do musu
6. Krokant - Orzechy siekamy, na patelni rozpuszczamy brązowy cukier, uważamy żeby nie zaczął się przypalać, powinien mieć bursztynowy kolor, wrzucamy posiekane orzechy, mieszamy żeby pokryły się równomiernie karmelem, zdejmujemy z ognia, czekamy aż chwilę przestygną i rozdrabniamy je za pomocą blendera
7. Połowę ubitej śmietany mieszamy za pomocą szpatułki z musem czekoladowym, dodajemy krokant, delikatnie mieszamy i przekładamy do przygotowanych szklaneczek, na wierzchu wykładamy resztę śmietany, dekorujemy świeżymi truskawkami i miętą


Mus czekoladowy z aromatem pomarańczy i chrupiącym krokantem! 









sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

gin pisze…
Musiał smakować wyjątkowo :)
Unknown pisze…
Bardzo smakowity deser.
Ola pisze…
Wydaje mi się, że jednym z najlepszych deserów z wykorzystaniem czekolady jest właśnie mus. Jednak ja lubię bardzo eksperymentować w kuchni i często gotuję z wykorzystaniem przepisów https://wkuchnizwedlem.wedel.pl gdzie czekolada stanowi główny składnik. Jestem zdania, że każdy z nas powinien chociaż raz spróbować takich przepisów.

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.