Przejdź do głównej zawartości

Mus czekoladowy z krokantem i truskawkami

Deser proponuję wykonać w mniejszych naczyniach, jest bardzo apetyczny, ale sycący zarazem. Krokant nadaje musowi ciekawą konsystencję, a skórka pomarańczowa i truskawki stanowią kwaskowate przełamanie słodyczy czekolady. Deser pochłania niewiele czasu, warto jednak skonsumować go w dniu przygotowania.







Składniki: 6 porcji
Czas przygotowania: 30 min


300 ml śmietany 36%
90 g czekoladowych ciasteczek
2 łyżki masła
250 g serka mascarpone
100 g gorzkiej czekolady
3 łyżki cukru pudru
starta skórka z 1 pomarańczy
1 łyżka soku z cytryny
2 garście posiekanych orzechów włoskich
4 łyżki brązowego cukru




















Przygotowanie:


1. Ciasteczka i masło wsypujemy do blendera i siekamy do uzyskania okruchów, przekładamy ciasteczka na dno 6 szklaneczek, dociskamy
2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce
3. Mascarpone ucieramy z cukrem pudrem na puszysta masę, dolewamy czekoladę
4. Śmietanę ubijamy do uzyskania łagodnych wierzchołków, na koniec ubijania dodajemy sok z cytryny
5. Skórkę z pomarańczy należy sparzyć wrzątkiem, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do musu
6. Krokant - Orzechy siekamy, na patelni rozpuszczamy brązowy cukier, uważamy żeby nie zaczął się przypalać, powinien mieć bursztynowy kolor, wrzucamy posiekane orzechy, mieszamy żeby pokryły się równomiernie karmelem, zdejmujemy z ognia, czekamy aż chwilę przestygną i rozdrabniamy je za pomocą blendera
7. Połowę ubitej śmietany mieszamy za pomocą szpatułki z musem czekoladowym, dodajemy krokant, delikatnie mieszamy i przekładamy do przygotowanych szklaneczek, na wierzchu wykładamy resztę śmietany, dekorujemy świeżymi truskawkami i miętą


Mus czekoladowy z aromatem pomarańczy i chrupiącym krokantem! 









sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

gin pisze…
Musiał smakować wyjątkowo :)
Bardzo smakowity deser.

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.