Przejdź do głównej zawartości

Kotlety jagnięce z sosem z granatów i pure selerowym

Jagnięcina w czerwonej szacie - to moja propozycja na nietuzinkowy obiad. Buraki i chrzan odwołują się do polskich korzeni, smażone razem z kotletami zmieniają się w warzywne chipsy. Zamiast tradycyjnego pure ziemniaczanego proponuję utartego selera z serem pleśniowym. Całość zwieńcza sos gruszkowo-tymiankowy z pestkami granatu. Smacznego!




Składniki na 2 porcjeCzas przygotowania: 2 h marynowanie + 45 min


4 kotlety jagnięce z kością
1 burak
1/2 laski chrzanu
kilka gałązek tymianku
1 seler
1 łyżka soku z cytryny
100 g sera pleśniowego
1 owoc granatu
1 cebula
250 ml soku z gruszki
1 łyżeczka octu balsamicznego
sól, pieprz
oliwa z oliwek
2 łyżki masła


















Przygotowanie:




1. Buraka i chrzan obieramy ścieramy na tarce na grubych okach
2. Kotlety nacieramy sola morska i świeżo zmielonym pieprzem, wgniatamy w mięso listki świeżego tymianku, kotlety wkładamy do miski ze starym chrzanem i burakiem, odstawiamy do lodówki na ok 2 godziny
3. Seler obieramy, kroimy na ćwiartki i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku z dodatkiem soku z cytryny
4. Cebulę siekamy w kosteczkę, na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła, podsmażamy cebulę i listki tymianku do miękkości, wlewamy sok z gruszki i wyłuskane pestki z granatu, gotujemy na średnim ogniu aż sos się zredukuje, powinien być dość gęsty. doprawiamy solą i pieprzem i odrobiną octu balsamicznego, odstawiamy z ognia
5. Ugotowane kawałki selera odcedzamy i ugniatamy na pure z 1 łyżka masła i serem pleśniowym
6. Kotlety jagnięce smażymy na lekko natłuszczonej oliwą patelni, ok 3 minuty z każdej strony, następnie odkładamy na 3 minuty poza źródłem ciepła
7. Kotlety podajemy z pure i sosem gruszkowym

Kotlety jagnięce w buraczano-chrzanowej szacie!










sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Anonimowy pisze…
Sos cebulowo gruszkowy to jakas porazka. Proponuje wycisnac tylki sok z granata dodac fige i duzo soku z malin oraz rozgniesc 2 bardzo swieze gruszki bez cebuli ! Nie widze takze sensu doprawiac dosc drogim serem plesniowym (mam na mysli z niebieska plesnia) i tak dosc ostrego w smaku selera. A zamiast smazenia pitartych burakow z chrzanem i jagniecina proponuje czipsy z buraka bez chrzanu. Ma byc czuc wykwintnosc jagnieciny a nie chrzan.
Rak chodzi wspak pisze…
Przykro mi, że nie smakowało! Propozycja jaką pisze "Anonimowy", notabene szkoda, że tą tożsamość wybrał, jest również ciekawa, wszak gotowanie to kwestia smaku, nie trzeba koniecznie aż tak ostro siać krytykę, wystarczą sugestie, są również cenne. Pozdrawiam!

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.