Jagnięcina w czerwonej szacie - to moja propozycja na nietuzinkowy obiad. Buraki i chrzan odwołują się do polskich korzeni, smażone razem z kotletami zmieniają się w warzywne chipsy. Zamiast tradycyjnego pure ziemniaczanego proponuję utartego selera z serem pleśniowym. Całość zwieńcza sos gruszkowo-tymiankowy z pestkami granatu. Smacznego!
4 kotlety jagnięce z kością
1 burak
1/2 laski chrzanu
kilka gałązek tymianku
1 seler
1 łyżka soku z cytryny
100 g sera pleśniowego
1 owoc granatu
1 cebula
250 ml soku z gruszki
1 łyżeczka octu balsamicznego
sól, pieprz
oliwa z oliwek
2 łyżki masła
1. Buraka i chrzan obieramy ścieramy na tarce na grubych okach
2. Kotlety nacieramy sola morska i świeżo zmielonym pieprzem, wgniatamy w mięso listki świeżego tymianku, kotlety wkładamy do miski ze starym chrzanem i burakiem, odstawiamy do lodówki na ok 2 godziny
3. Seler obieramy, kroimy na ćwiartki i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku z dodatkiem soku z cytryny
4. Cebulę siekamy w kosteczkę, na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła, podsmażamy cebulę i listki tymianku do miękkości, wlewamy sok z gruszki i wyłuskane pestki z granatu, gotujemy na średnim ogniu aż sos się zredukuje, powinien być dość gęsty. doprawiamy solą i pieprzem i odrobiną octu balsamicznego, odstawiamy z ognia
5. Ugotowane kawałki selera odcedzamy i ugniatamy na pure z 1 łyżka masła i serem pleśniowym
6. Kotlety jagnięce smażymy na lekko natłuszczonej oliwą patelni, ok 3 minuty z każdej strony, następnie odkładamy na 3 minuty poza źródłem ciepła
7. Kotlety podajemy z pure i sosem gruszkowym
Składniki na 2 porcjeCzas przygotowania: 2 h marynowanie + 45 min
4 kotlety jagnięce z kością
1 burak
1/2 laski chrzanu
kilka gałązek tymianku
1 seler
1 łyżka soku z cytryny
100 g sera pleśniowego
1 owoc granatu
1 cebula
250 ml soku z gruszki
1 łyżeczka octu balsamicznego
sól, pieprz
oliwa z oliwek
2 łyżki masła
Przygotowanie:
1. Buraka i chrzan obieramy ścieramy na tarce na grubych okach
2. Kotlety nacieramy sola morska i świeżo zmielonym pieprzem, wgniatamy w mięso listki świeżego tymianku, kotlety wkładamy do miski ze starym chrzanem i burakiem, odstawiamy do lodówki na ok 2 godziny
3. Seler obieramy, kroimy na ćwiartki i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku z dodatkiem soku z cytryny
4. Cebulę siekamy w kosteczkę, na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła, podsmażamy cebulę i listki tymianku do miękkości, wlewamy sok z gruszki i wyłuskane pestki z granatu, gotujemy na średnim ogniu aż sos się zredukuje, powinien być dość gęsty. doprawiamy solą i pieprzem i odrobiną octu balsamicznego, odstawiamy z ognia
5. Ugotowane kawałki selera odcedzamy i ugniatamy na pure z 1 łyżka masła i serem pleśniowym
6. Kotlety jagnięce smażymy na lekko natłuszczonej oliwą patelni, ok 3 minuty z każdej strony, następnie odkładamy na 3 minuty poza źródłem ciepła
7. Kotlety podajemy z pure i sosem gruszkowym
Kotlety jagnięce w buraczano-chrzanowej szacie!



Komentarze