Przejdź do głównej zawartości

Kotlety jagnięce z sosem z granatów i pure selerowym

Jagnięcina w czerwonej szacie - to moja propozycja na nietuzinkowy obiad. Buraki i chrzan odwołują się do polskich korzeni, smażone razem z kotletami zmieniają się w warzywne chipsy. Zamiast tradycyjnego pure ziemniaczanego proponuję utartego selera z serem pleśniowym. Całość zwieńcza sos gruszkowo-tymiankowy z pestkami granatu. Smacznego!




Składniki na 2 porcjeCzas przygotowania: 2 h marynowanie + 45 min


4 kotlety jagnięce z kością
1 burak
1/2 laski chrzanu
kilka gałązek tymianku
1 seler
1 łyżka soku z cytryny
100 g sera pleśniowego
1 owoc granatu
1 cebula
250 ml soku z gruszki
1 łyżeczka octu balsamicznego
sól, pieprz
oliwa z oliwek
2 łyżki masła


















Przygotowanie:




1. Buraka i chrzan obieramy ścieramy na tarce na grubych okach
2. Kotlety nacieramy sola morska i świeżo zmielonym pieprzem, wgniatamy w mięso listki świeżego tymianku, kotlety wkładamy do miski ze starym chrzanem i burakiem, odstawiamy do lodówki na ok 2 godziny
3. Seler obieramy, kroimy na ćwiartki i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku z dodatkiem soku z cytryny
4. Cebulę siekamy w kosteczkę, na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła, podsmażamy cebulę i listki tymianku do miękkości, wlewamy sok z gruszki i wyłuskane pestki z granatu, gotujemy na średnim ogniu aż sos się zredukuje, powinien być dość gęsty. doprawiamy solą i pieprzem i odrobiną octu balsamicznego, odstawiamy z ognia
5. Ugotowane kawałki selera odcedzamy i ugniatamy na pure z 1 łyżka masła i serem pleśniowym
6. Kotlety jagnięce smażymy na lekko natłuszczonej oliwą patelni, ok 3 minuty z każdej strony, następnie odkładamy na 3 minuty poza źródłem ciepła
7. Kotlety podajemy z pure i sosem gruszkowym

Kotlety jagnięce w buraczano-chrzanowej szacie!










sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Anonimowy pisze…
Sos cebulowo gruszkowy to jakas porazka. Proponuje wycisnac tylki sok z granata dodac fige i duzo soku z malin oraz rozgniesc 2 bardzo swieze gruszki bez cebuli ! Nie widze takze sensu doprawiac dosc drogim serem plesniowym (mam na mysli z niebieska plesnia) i tak dosc ostrego w smaku selera. A zamiast smazenia pitartych burakow z chrzanem i jagniecina proponuje czipsy z buraka bez chrzanu. Ma byc czuc wykwintnosc jagnieciny a nie chrzan.
Anna Petryna pisze…
Przykro mi, że nie smakowało! Propozycja jaką pisze "Anonimowy", notabene szkoda, że tą tożsamość wybrał, jest również ciekawa, wszak gotowanie to kwestia smaku, nie trzeba koniecznie aż tak ostro siać krytykę, wystarczą sugestie, są również cenne. Pozdrawiam!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.