Przejdź do głównej zawartości

Brownie z truskawkami i truskawkowym coulis

Wreszcie polski sezon truskawkowy ruszył pełną parą, warto z tego korzystać i przemycać te słodkie maleństwa gdzie się tylko da. Truskawki świetnie się sprawdzają nie tylko jako główny bohater deserów i ciast, ale również dumnie prezentują swoje walory smakowe w daniach z kategorii "wytrawne". Jako, że smutki trapią mnie ostatnimi czasy pokusiłam się o jedyna deskę ratunku, mianowicie czekoladę. Spora dawka tegoż narkotycznego dla mnie produktu zawsze wprowadza mnie w dobry nastrój.






Składniki na foremkę 20/30
Czas przygotowania: 15 min + 30 min pieczenie

Ciasto


140 g mąki pszennej
3 jajka
300 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
225 g masła
280 g cukru
1/4 łyżeczki soli
200 g truskawek



















Coulis


300 g truskawek
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 -4 łyżek cukru


Przygotowanie:



1. W rondelku na bardzo małym ogniu rozpuszczamy 200 g czekolady i masło
2. Całe jajka ubijamy z cukrem i ekstraktem waniliowym na białą puszystą masę
3. Do masy jajecznej dolewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem, mieszamy na wolnych obrotach miksera
4. Dodajemy przesianą mąkę z solą, mieszamy krótko, jedynie do połączenia składników
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę do ciasta smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy gotową masę
6. Na wierzchu czekolady układamy rzędami połówki truskawek, posypujemy startymi na tarce 100 g czekolady i wstawiamy do piekarnika na ok 30 minut, sprawdzamy ciasto patyczkiem, ma on być wilgotny po wyjęciu z ciasta  ale nie oblepiony surowym ciastem
7. Coulis - truskawki odszypułkować, pokroić na połówki, dodać do rondelka razem z cukrem, waniliowym ekstraktem i sokiem z cytryny, gotujemy ok 10 minut, następnie przecieramy przez sito i gotujemy jeszcze chwilę aż zgęstnieje, schładzamy

  Klasyk fanów czekolady w truskawkowej odsłonie!









sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

wedith1 pisze…
Wspaniale wygląda! I na pewno dobrze smakuje :)
Karmel-itka. pisze…
aaaa! i jak tu się nie skusić?
gin pisze…
Czysta rozkosz :)
Mi czekolada też zawsze poprawia humor :) Życzę, żeby smutki odeszły jak najszybciej :)
Anna Petryna pisze…
Gin, dziękuję ;) zjadłam już całe i chyba potrzebuję jeszcze jedno ;)
Agnieszka pisze…
Dobra....jesteś czarownicą:) mój sernik na zimno się rozlał:D browni wychodzi zawsze:)czym większy zakalec tym lepiej więc to już się nie rozleje:)pozdrawiam:D
Anna Petryna pisze…
Aga, z sernikami na mascarpone i ricotta bywa różnie, mój się nie rozlał ale był dość luźny ;) zwiększyłam ilość żelatyny do 2 łyżek i powinno być już ok, w ostateczności proponuję zastąpić ricottę i mascarpone na ser trzykrotni mielony, ma bardziej zwartą konsystencję. Zapraszam po inne moje przepisy na serniki, zwłaszcza meksykański!Pozdrawiam ciepło ;)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.