Przejdź do głównej zawartości

Muffinki "After Eight"

Wczesną wiosną zachwyca mnie zieleń jaka zalewa łąki i lasy. Z dnia na dzień eksplodują pąki drzew, uwalniając jaskrawą zieleń, z pomiędzy której na pierwszy plan wybijają się śnieżno białe drzewa wczesnych jabłoni i mirabelek. Wiosną poszukuję również rześkich smaków, a wizyta w warzywniaku i widok wybujałej mięty w doniczce skłonił mnie do przygotowania deseru, który zachwyci nie tylko fanów, słynnych czekoladek "After Eight" . Tajemnicza siła tkwiąca w czekoladzie przypisywana była różnym jej właściwościom. Psychologowie wskazywali na jej smak, chemicy zaś na jej skład. Grupa naukowców, których badania zostały opublikowane przez pismo "Nature" dowodziła, że czekolada zawiera substancje przypominające związki chemiczne obecne w liściach marihuany. Działają one tak jak cząsteczki przenoszące sygnały w komórkach mózgu, a ich przyjmowanie prowadzi do uzależnienia....jakże słodkiego!






Składniki na 12 szt
Czas przygotowania: 20 min + 25 min pieczenie


100 g masła
120 ml mleka
70 g białej czekolady
1 jajo
120 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 doniczka mięty
80 g gorzkiej czekolady
90 g cukru
szczypta soli


Polewa


60 g białej czekolady
2 łyżki jogurtu naturalnego
listki świeżej mięty














Przygotowanie:


1. W miseczce rozpuszczamy masło, połamaną czekoladę i mleko, możemy to zrobić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, mieszamy do uzyskania jednolitej masy, studzimy
2. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, cukier, proszek i sodę
3. Odrywamy listki z łodyżek mięty, wrzucamy je do blendera kielichowego, dolewamy maślano-mleczną mieszankę i miksujemy aż powstanie jednolita masa, dodajemy jajko i chwilę jeszcze miksujemy
4. Masę miętową dolewamy do mąki z proszkiem i cukrem, mieszamy krótko, jedynie do połączenia się składników, dorzucamy posiekaną gorzką czekoladę
5. Przygotowaną masę przekładamy do 12 papilotek na babeczki i pieczemy ok 25 minut w temperaturze 160 stopni, do tzw suchego patyczka
6. Polewa - w mikrofalówce lub kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną w kosteczkę czekoladę, rozpuszczoną mieszamy z jogurtem i dekorujemy wystudzone babeczki


Muffinki miętowo-czekoladowe nie tylko dla fanów "After Eight".










sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Unknown pisze…
Super! Na pewno wypróbuje!
Unknown pisze…
Ten komentarz został usunięty przez autora.

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi