Przejdź do głównej zawartości

Muffinki "After Eight"

Wczesną wiosną zachwyca mnie zieleń jaka zalewa łąki i lasy. Z dnia na dzień eksplodują pąki drzew, uwalniając jaskrawą zieleń, z pomiędzy której na pierwszy plan wybijają się śnieżno białe drzewa wczesnych jabłoni i mirabelek. Wiosną poszukuję również rześkich smaków, a wizyta w warzywniaku i widok wybujałej mięty w doniczce skłonił mnie do przygotowania deseru, który zachwyci nie tylko fanów, słynnych czekoladek "After Eight" . Tajemnicza siła tkwiąca w czekoladzie przypisywana była różnym jej właściwościom. Psychologowie wskazywali na jej smak, chemicy zaś na jej skład. Grupa naukowców, których badania zostały opublikowane przez pismo "Nature" dowodziła, że czekolada zawiera substancje przypominające związki chemiczne obecne w liściach marihuany. Działają one tak jak cząsteczki przenoszące sygnały w komórkach mózgu, a ich przyjmowanie prowadzi do uzależnienia....jakże słodkiego!






Składniki na 12 szt
Czas przygotowania: 20 min + 25 min pieczenie


100 g masła
120 ml mleka
70 g białej czekolady
1 jajo
120 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 doniczka mięty
80 g gorzkiej czekolady
90 g cukru
szczypta soli


Polewa


60 g białej czekolady
2 łyżki jogurtu naturalnego
listki świeżej mięty














Przygotowanie:


1. W miseczce rozpuszczamy masło, połamaną czekoladę i mleko, możemy to zrobić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, mieszamy do uzyskania jednolitej masy, studzimy
2. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, cukier, proszek i sodę
3. Odrywamy listki z łodyżek mięty, wrzucamy je do blendera kielichowego, dolewamy maślano-mleczną mieszankę i miksujemy aż powstanie jednolita masa, dodajemy jajko i chwilę jeszcze miksujemy
4. Masę miętową dolewamy do mąki z proszkiem i cukrem, mieszamy krótko, jedynie do połączenia się składników, dorzucamy posiekaną gorzką czekoladę
5. Przygotowaną masę przekładamy do 12 papilotek na babeczki i pieczemy ok 25 minut w temperaturze 160 stopni, do tzw suchego patyczka
6. Polewa - w mikrofalówce lub kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną w kosteczkę czekoladę, rozpuszczoną mieszamy z jogurtem i dekorujemy wystudzone babeczki


Muffinki miętowo-czekoladowe nie tylko dla fanów "After Eight".










sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

justyna tarka pisze…
Super! Na pewno wypróbuje!
justyna tarka pisze…
Ten komentarz został usunięty przez autora.

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.