Przejdź do głównej zawartości

Jajka w koszulkach z sosem holenderskim

"Było sobie raz jajko mądrzejsze od kury.
Kura wyłazi ze skóry,
Prosi, błada, namawia: "Bądź głupsze!"
Lecz co można poradzić, kiedy ktoś się uprze?
Kura martwi się bardzo i nad jajkiem gdacze,
A ono powiada, że jest kacze.
Kura prosi serdecznie i szczerze:
"Nie trzęś się, bo będziesz nieświeże."
A ono właśnie się trzęsie
I mówi, że jest gęsie.
Kura do niego zwraca się z nauką,
Że jajka łatwo się tłuką,
A ono powiada, że to bajka,
Bo w wapnie trzyma się jajka.
Kura czule namawia: "Chodź, to cię wysiedzę."
A ono ucieka za miedzę,
Kładzie się na grządkę pustą
I oświadcza, że będzie kapustą.
Kura powiada: "Nie chodź na ulicę,
Bo zrobią z ciebie jajecznicę."
A jajko na to najbezczelniej:
"Na ulicy nie ma patelni."
Kura mówi: "Ostrożnie! To gorąca woda!"
A jajko na to: "Zimna woda! Szkoda!"
Wskoczyłu do ukropu z miną bardzo hardą
I ugotowało się .... na twardo."

Jan Brzechwa





























Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 25 min


4 bardzo świeże jajka
2 garście roszponki
pęczek rzodkiewek
1 owoc granatu
sól
3 łyżki octu winnego


Sos holenderski


2 bardzo świeże żółtka
125 g zimnego masła
sok z 1/2 cytryny
sól


Przygotowanie


Tytułem wstępu: Aby jajka w koszulkach się udały trzeba koniecznie dysponować bardzo świeżymi jajkami, białko musi ściśle otaczać żółtko, nie może się rozlewać. Jest kilka metod na wykonanie jajek w koszulkach, ja jednak uważam, że najlepsze wychodzą przy użyciu filiżanek wyłożonych folią spożywczą. Sos holenderski należy przechowywać w ciepłym miejscu i przykryć folią spożywczą, nie zrobi się nam wtedy kożuch na powierzchni.

1. Sos - wstawiamy miskę na garnku z gotującą się wodą, dno miski nie powinno dotykać wody, do miski wbijamy 2 żółtka i mieszamy energicznie trzepaczką, po chwili zaczynamy dodawać po plasterku zimnego masła, wiąż ubijamy trzepaczką, uważamy żeby miska za bardzo się nie ogrzewała bo żółtka zaczną się ścinać, na wszelki wypadek zalejcie zlew zimna wodą, kiedy zauważymy, że żółtka zaczynaj się ścinać, szybko wstawiamy miskę do wody i energicznie mieszamy. Kiedy zużyjemy całe masło, zdejmujemy miskę z garnka, do sosu dodajemy sok z cytryny i sól do smaku, przykrywamy sos folią spożywczą i odstawiamy
2. Zagotowujemy 1 litr wody, dodajemy ocet winny i sól
3. 4 filiżanki wykładamy folią spożywczą, smarujemy folię oliwą, do tak przygotowanych filiżanek wbijamy jajka, zwijamy folię, związujemy nitką i wkładamy do wrzącej wody, gotujemy 4 minuty, po tym czasie jajka będą idealnie ugotowane - białko powinno być zupełnie ścięte, a żółtko płynne
4. Roszponkę myjemy i osuszamy, wykładamy na talerze, dodajemy pokrojone w cieniutkie plasterki rzodkiewki oraz wyłuskane ziarenka granatu
5. Ugotowane jajka odwijamy delikatnie z folii, dzięki oliwie będzie to znacznie łatwiejsze,  układamy je na sałacie i polewamy sosem, podajemy natychmiast


No to co było pierwsze? Jajko czy kura? 







sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Bardzo lubię takie jajka.Lubię jak żółtko się rozlewa.Do tego sos holenderski,pychota.
Anna Petryna pisze…
Ja również uwielbiam takie śniadanie, jak również w wersji po benedyktyńsku. Pozdrawiam!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler