Sztuka kulinarna kojarzy nam się m.in. z poznawaniem pochodzenia tradycyjnych potraw i sposobu gotowania w różnych krajach, zakątkach świata. Podążając logicznym tokiem rozumowania nazwa potrawy, oprócz ingrediencji z jakich się składa, powinna mówić nam również co nieco o swoim pochodzeniu. Niestety, w tym przypadku, logika wielokrotnie nas zawiedzie, gdyż kuchnia, jak to sztuka, rządzi się własnymi prawami, a nazwy które wskazują na pochodzenie potrawy z konkretnego państwa wielokrotnie z prawdą nie mają wiele wspólnego. Okazuje się również, że uwielbiana przez Polaków fasolka po bretońsku z Bretanią wspólnego ma tyle, co czekolada milka z alpejskimi krowami. Skąd zatem wzięła się nazwa sugerująca, że ojczyzną gotowanej fasoli z kiełbasą i pomidorami jest Francja? Fasolka po bretońsku bardzo przypomina bostońską pieczoną fasolę i zdecydowanie bliżej jej do angielskiej mgły niż do lazurowych francuskich wybrzeży. Przed okupacją rzymską mieszkańców Wielkiej Brytanii nazywano Britonami, zatem przepis na fasolę pochodzący z Wysp Brytyjskich prawdopodobnie nazwano "fasolką po britońsku". Z czasem Brytyjczyków przestano nazywać Britonami, zapomniano skąd pochodzi receptura i stwierdzono, że musiało chodzić o francuską Bretonię. Nazwę zmieniono lub zwyczajnie przekręcono, a britoński specjał stał się "fasolką po bretońsku". Nie wiadomo kiedy brytyjski przepis dostał się do Polski i jak ewoluował, ale jedno jest pewne...przyjął się a, fasolka zagościła na naszych stołach już na dobre.
Składniki na ok 6 porcji
500 g fasoli Jaś
400 g dobrej jakościowo kiełbasy
200 g wędzonego boczku
1 puszka pomidorów
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 cebule
4 ząbki czosnku
4 ziarna ziela angielskiego
3 liście laurowe
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego cząbru
1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki w proszku
1/4 łyżeczki ostrej, wędzonej papryki w proszku
sól, pieprz, cukier
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki masła
oliwa z oliwek
1 szklanka startej marchwi
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki razowej
1 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
1/4 szklanki siekanych orzechów włoskich
3/4 szklanki wody o temperaturze pokojowej
1/4 szklanki naturalnego jogurtu
2 łyżki miodu
2 łyżki melasy lub ciemnego cukru Muscavado
1 i 1/2 łyżeczki soli
*do fasolki możecie podać jakiekolwiek pieczywo, zachęcam Was jednak do wypróbowania genialnego chleba marchewkowego, jest to ulubione pieczywo w moim domu
1. Fasolę - 12 godzin wcześniej namaczamy fasolę w dużej ilości zimnej wody
2. Chleb - do miski miksera wlewamy wodę, jogurt, miód, melasę, wsypujemy obydwa rodzaje mąki, drożdże i sól, na koniec dokładamy obraną i startą na grube wiórki marchew i posiekane orzechy włoskie, całość mieszamy hakiem do wyrabiania ciasta, ok 10 min, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 40 min do wyrośnięcia, po tym czasie ponownie mieszamy ciasto przez ok 10 minut, przekładamy do natłuszczonej, kwadratowej foremki o wymiarach ok 22/22 cm, ponownie przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy na ok 40 minut do wyrośnięcia. Chleb pieczemy ok 45 minut w temperaturze 210 stopni. Jeśli w czasie pieczenia wierzch chlebka zbytnio się rumieni, przykrywamy go kawałkiem papieru do pieczenia.
3. Fasolka - namoczoną fasolę odcedzamy, ponownie zalewamy wodą i gotujemy ok 1 godziny do miękkości, woda powinna sięgać ok 5 cm nad poziom fasoli
4. Do garnka z gotującą się fasolą dodajemy majeranek, cząber, ziele angielskie, liście laurowe oraz odciętą z boczku skórę, całość przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu aż fasola zmięknie
5. Kiedy fasola się gotuje, kroimy boczek w niezbyt małą kostkę, podsmażamy na suchej patelni aż tłuszcz się wytopi
6. Na pozostałym tłuszczu ze smażenia boczku podsmażamy pokrojoną w pół talarki kiełbasę, całość przekładamy do miski
7. Cebulę siekamy w piórka, czosnek drobno siekamy, całość podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek
8. Kiedy fasolka się ugotowała, wyjmujemy liście, skórę z boczku i w miarę możliwości ziele angielskie, dokładamy zmiksowane pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy oraz podsmażony boczek, kiełbasę i cebulę
9. Fasolkę doprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym, cukrem, dodajemy obydwa rodzaje papryki w proszku. mieszamy i gotujemy ok 15 minut na wolnym ogniu, żeby smaki się przegryzły
10. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i tworzymy jasną zasmażkę, którą dolewamy do fasolki, dobrze mieszamy
Składniki na ok 6 porcji
Czas przygotowania: 12 h moczenie fasoli + 1 h gotowanie
Fasolka
500 g fasoli Jaś
400 g dobrej jakościowo kiełbasy
200 g wędzonego boczku
1 puszka pomidorów
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 cebule
4 ząbki czosnku
4 ziarna ziela angielskiego
3 liście laurowe
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego cząbru
1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki w proszku
1/4 łyżeczki ostrej, wędzonej papryki w proszku
sól, pieprz, cukier
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki masła
oliwa z oliwek
Chleb
1 szklanka startej marchwi
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki razowej
1 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
1/4 szklanki siekanych orzechów włoskich
3/4 szklanki wody o temperaturze pokojowej
1/4 szklanki naturalnego jogurtu
2 łyżki miodu
2 łyżki melasy lub ciemnego cukru Muscavado
1 i 1/2 łyżeczki soli
*do fasolki możecie podać jakiekolwiek pieczywo, zachęcam Was jednak do wypróbowania genialnego chleba marchewkowego, jest to ulubione pieczywo w moim domu
Przygotowanie:
1. Fasolę - 12 godzin wcześniej namaczamy fasolę w dużej ilości zimnej wody
2. Chleb - do miski miksera wlewamy wodę, jogurt, miód, melasę, wsypujemy obydwa rodzaje mąki, drożdże i sól, na koniec dokładamy obraną i startą na grube wiórki marchew i posiekane orzechy włoskie, całość mieszamy hakiem do wyrabiania ciasta, ok 10 min, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 40 min do wyrośnięcia, po tym czasie ponownie mieszamy ciasto przez ok 10 minut, przekładamy do natłuszczonej, kwadratowej foremki o wymiarach ok 22/22 cm, ponownie przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy na ok 40 minut do wyrośnięcia. Chleb pieczemy ok 45 minut w temperaturze 210 stopni. Jeśli w czasie pieczenia wierzch chlebka zbytnio się rumieni, przykrywamy go kawałkiem papieru do pieczenia.
3. Fasolka - namoczoną fasolę odcedzamy, ponownie zalewamy wodą i gotujemy ok 1 godziny do miękkości, woda powinna sięgać ok 5 cm nad poziom fasoli
4. Do garnka z gotującą się fasolą dodajemy majeranek, cząber, ziele angielskie, liście laurowe oraz odciętą z boczku skórę, całość przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu aż fasola zmięknie
5. Kiedy fasola się gotuje, kroimy boczek w niezbyt małą kostkę, podsmażamy na suchej patelni aż tłuszcz się wytopi
6. Na pozostałym tłuszczu ze smażenia boczku podsmażamy pokrojoną w pół talarki kiełbasę, całość przekładamy do miski
7. Cebulę siekamy w piórka, czosnek drobno siekamy, całość podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek
8. Kiedy fasolka się ugotowała, wyjmujemy liście, skórę z boczku i w miarę możliwości ziele angielskie, dokładamy zmiksowane pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy oraz podsmażony boczek, kiełbasę i cebulę
9. Fasolkę doprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym, cukrem, dodajemy obydwa rodzaje papryki w proszku. mieszamy i gotujemy ok 15 minut na wolnym ogniu, żeby smaki się przegryzły
10. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i tworzymy jasną zasmażkę, którą dolewamy do fasolki, dobrze mieszamy
Tradycyjne danie kuchni polskiej z kawałkiem wilgotnego i chrupiącego chleba!



Komentarze