Przejdź do głównej zawartości

Stir-fry z piersi kaczki

Stir-fry, czyli szybkie smażenie po chińsku to technika, która doskonale sprawdza się do przygotowania domowego fast food, czyli obiadu w pół godziny. Mogą to być dania azjatyckie, ale niekoniecznie
Używam tego sposobu smażenia do przygotowywania gorących jarzyn albo ekspresowego sosu do makaronu. Najlepsza jest do tego patelnia wok, z okrągłym dnem. Ale żeby była skuteczna, ogień pod nią powinien obejmować płomieniami dno i boki. No, a jeśli nie dysponujemy żywym ogniem pod naszym wokiem? No właśnie ja również jestem skazana na płytę elektryczną, choć chętnie gotowałabym na gazie, wtedy nie miałabym problemu z wyborem odpowiedniego woka, wszystkie by się nadawały. A jaki wok jest najlepszy? Od lat korzystam z woka z powłoką teflonową i muszę powiedzieć, że sprawdza się bardzo dobrze. Nie brakuje fanów woków żeliwnych, jednak są stosunkowo drogie i bardzo ciężkie, jednak w większości książek azjatyckich smaków poleca się woki węglowe, są dość tanie i łatwo dostępne. Na rynku można też znaleźć woki ceramiczne, jednak moje doświadczenie z nimi jest dość skąpe. Wok służy mi nie tylko do przyrządzania azjatyckich dań. W sezonie smażę w nim konfitury, zimą pączki albo faworki, jak również do gotowania zupy. Jeśli więc nie macie jeszcze w szafce woka, warto w niego zainwestować, dla posiadaczy płyt radzę jednak wybrać te z powłoką teflonową lub ceramiczne.




Składniki na 3-4 porcji

Czas przygotowania 25 min



2 piersi kaczki
1 mango
1 marchew
1 por
kawałek świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
2 łyżki oleju sezamowego
3 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu
sok z 1/2 limonki
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
sól, pieprz
1 łyżeczka suszonego imbiru
















Do podania 


ryż jaśminowy
kolendra


Przygotowanie:



1. Piersi kaczki myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem i sproszkowanym imbirem
2. Marchew obieramy i kroimy w słupki, białą część pora siekamy w cieniutkie talarki, miąższ mango kroimy w paseczki, czosnek i obrany imbir ścieramy na tarce, chilli kroimy w plasterki
3. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu
4. Rozgrzewamy patelnię,  piersi kaczki układamy najpierw skórą do dołu, smażymy 4 minuty, skóra powinna być ciemno brązowa i chrupiąca, obracamy i smażymy z drugiej strony 2 minuty, wstawiamy w żaroodpornym naczyniu do nagrzanego do 150 stopni piekarnika na 10 minut
5. W osobnej miseczce mieszamy powidła śliwkowe, sos sojowy, sok z limonki, miód oraz ostrą paprykę w proszku, mieszamy i odstawiamy
6. W woku podgrzewamy olej sezamowy, wrzucamy chilli, czosnek i imbir, smażymy ok 1 minuty, dodajemy pora i marchew, smażymy aż warzywa lekko zmiękną, jeśli warzywa zaczną przywierać można dodać kilka łyżek wody
7. Usmażone piersi kaczki kroimy w plastry i dokładamy do woka, dodajemy również mango, na koniec wlewamy sos, smażymy jeszcze ok 2 minut, żeby smaki się połączyły
8. Podajemy z ryżem, dekorujemy kolendrą


Słodkie mango, pikantne chilli i soczysta kaczka - smacznego!






sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Unknown pisze…
I tutaj byśmy się sprzeczali.Ja wolę stalowego woka.
Nashelly pisze…
Uwielbiam takie stir-fry, z kaczką najlepsze ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
Rak chodzi wspak pisze…
Bardzo dziękuję za miłe komentarze! A co do woka Christopherze, to nie chciałabym się jednak sprzeczać ;) Pozdrawiam ciepło!

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi