Przejdź do głównej zawartości

Stir-fry z piersi kaczki

Stir-fry, czyli szybkie smażenie po chińsku to technika, która doskonale sprawdza się do przygotowania domowego fast food, czyli obiadu w pół godziny. Mogą to być dania azjatyckie, ale niekoniecznie
Używam tego sposobu smażenia do przygotowywania gorących jarzyn albo ekspresowego sosu do makaronu. Najlepsza jest do tego patelnia wok, z okrągłym dnem. Ale żeby była skuteczna, ogień pod nią powinien obejmować płomieniami dno i boki. No, a jeśli nie dysponujemy żywym ogniem pod naszym wokiem? No właśnie ja również jestem skazana na płytę elektryczną, choć chętnie gotowałabym na gazie, wtedy nie miałabym problemu z wyborem odpowiedniego woka, wszystkie by się nadawały. A jaki wok jest najlepszy? Od lat korzystam z woka z powłoką teflonową i muszę powiedzieć, że sprawdza się bardzo dobrze. Nie brakuje fanów woków żeliwnych, jednak są stosunkowo drogie i bardzo ciężkie, jednak w większości książek azjatyckich smaków poleca się woki węglowe, są dość tanie i łatwo dostępne. Na rynku można też znaleźć woki ceramiczne, jednak moje doświadczenie z nimi jest dość skąpe. Wok służy mi nie tylko do przyrządzania azjatyckich dań. W sezonie smażę w nim konfitury, zimą pączki albo faworki, jak również do gotowania zupy. Jeśli więc nie macie jeszcze w szafce woka, warto w niego zainwestować, dla posiadaczy płyt radzę jednak wybrać te z powłoką teflonową lub ceramiczne.




Składniki na 3-4 porcji

Czas przygotowania 25 min



2 piersi kaczki
1 mango
1 marchew
1 por
kawałek świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
2 łyżki oleju sezamowego
3 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu
sok z 1/2 limonki
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
sól, pieprz
1 łyżeczka suszonego imbiru
















Do podania 


ryż jaśminowy
kolendra


Przygotowanie:



1. Piersi kaczki myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem i sproszkowanym imbirem
2. Marchew obieramy i kroimy w słupki, białą część pora siekamy w cieniutkie talarki, miąższ mango kroimy w paseczki, czosnek i obrany imbir ścieramy na tarce, chilli kroimy w plasterki
3. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu
4. Rozgrzewamy patelnię,  piersi kaczki układamy najpierw skórą do dołu, smażymy 4 minuty, skóra powinna być ciemno brązowa i chrupiąca, obracamy i smażymy z drugiej strony 2 minuty, wstawiamy w żaroodpornym naczyniu do nagrzanego do 150 stopni piekarnika na 10 minut
5. W osobnej miseczce mieszamy powidła śliwkowe, sos sojowy, sok z limonki, miód oraz ostrą paprykę w proszku, mieszamy i odstawiamy
6. W woku podgrzewamy olej sezamowy, wrzucamy chilli, czosnek i imbir, smażymy ok 1 minuty, dodajemy pora i marchew, smażymy aż warzywa lekko zmiękną, jeśli warzywa zaczną przywierać można dodać kilka łyżek wody
7. Usmażone piersi kaczki kroimy w plastry i dokładamy do woka, dodajemy również mango, na koniec wlewamy sos, smażymy jeszcze ok 2 minut, żeby smaki się połączyły
8. Podajemy z ryżem, dekorujemy kolendrą


Słodkie mango, pikantne chilli i soczysta kaczka - smacznego!






sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

I tutaj byśmy się sprzeczali.Ja wolę stalowego woka.
Nashelly pisze…
Uwielbiam takie stir-fry, z kaczką najlepsze ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
Anna Petryna pisze…
Bardzo dziękuję za miłe komentarze! A co do woka Christopherze, to nie chciałabym się jednak sprzeczać ;) Pozdrawiam ciepło!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler