Przejdź do głównej zawartości

Makaron ze szpinakiem i kozim serem

Kto był na tyle genialny, żeby wymyślić danie tak łatwe do przygotowania? Kim był człowiek, który wpadł na pomysł, żeby rozmieszać mąkę z wodą, nadać ciastu kształt i wysuszyć je, aby potem w każdej chwili móc je szybko ugotować? Już 10 000 lat p.n.e w niektórych regionach Bliskiego Wschodu zamiast polować i zbierać dziko rosnące rośliny, oswojono zwierzęta i zaczęto uprawę ziemi. Kiedy ludzie nauczyli się siać i uprawiać zboża, poczęli wymyślać nowe techniki obróbki ziarna. Właśnie wtedy wymyślono mąkę, a starożytni Grecy i Rzymianie zaczęli robić z niej ciasto, które rozwałkowane na cienkie płaty, pieczono na rozgrzanych kamieniach przy ognisku albo w piecach. Niekiedy ciasto to smażono na tłuszczu albo gotowano we wrzątku, rosole lub mleku. Ta tania potrawa, nazwana "lagnon", zdrowa i łatwa do przygotowania, szybko stała się podstawą diety ludzi, zamieszkujących rejony śródziemnomorskie. Archeologiczne źródła każą wierzyć, że historia makaronu zaczyna się wraz z rozwojem rolnictwa i jest nierozerwalnie związana z początkami wielkich światowych cywilizacji - śródziemnomorskiej, chińskiej i arabskiej. Kiedy Arabowie dotarli w IX wieku na Sycylię, makaron poznali także Włosi. Najstarszy znaleziony na terenie Włoch makaron pochodzi z Palermo, co pozawala przypuszczać, że tam najwcześniej zaczęto wyrabiać ten rodzaj pożywienia.



Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania 25 min



200-300 g makaronu pappardelle
250 g świeżego lub mrożonego szpinaku
250 g koziego sera śmietankowego
2 ząbki czosnku
2 garście pestek dyni
1 łyżka masła klarowanego
sól, pieprz

























Przygotowanie:


1. Zagotowujemy dużą ilość osolonej wody, wrzucamy makaron i gotujemy ok 6 minut, musi być al dente
2. Na patelnię dodajemy 1 łyżkę masła klarowanego, wrzucamy posiekane drobniutko ząbki czosnku, podsmażamy chwilę, wrzucamy osuszony i obrany z łodyżek świeży szpinak, czekamy aż zwiędnie, jeśli używamy mrożonego wrzucamy zamrożony szpinak i czekamy aż się rozmrozi
3. Na suchej patelni podsmażamy pestki dyni, lekko je rumienimy
4. Szpinak doprawiamy sporą ilością soli i pieprzu, dokładamy serek kozi, mieszamy aż serek się rozpuści i połączy ze szpinakiem
5. Ugotowany makaron odcedzamy, zachowujemy ok 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu, ugotowane pappardelle wrzucamy do sosu, dodajemy trochę zachowanej wody z gotowania, mieszamy całość, jeśli makaron jest nadal za suchy można dolać jeszcze trochę wody
6. Na koniec dekorujemy całość podprażonymi pestkami dyni


Ekspresowe danie na zabiegany poniedziałek! 








sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Bardzo smakowicie podany makaron.Podoba mi się.No a pestki dyni dopełniaja całość.
Olka pisze…
Uwielbiam wszelkie makarony, a w dodatku mam wielką słabość do koziego sera. To obiad idealny.

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.