Przejdź do głównej zawartości

Kultowe babeczki Michałki

Najbardziej lubimy słodycze, które dobrze znamy. W żadnej innej branży nie przetrwało tyle marek znanych z czasów PRL, które do dzisiaj są przebojami. Ale skąd wzięły się nazwy naszych ulubionych michałków, wafelków prince polo, pianek ptasiego mleczka, batoników Danusia i wielu innych? Ach, michałki, o które toczono wojny prawne i nieprawne. Były nawet aresztowane przez policjantów, co nie zdarzyło się innym cukierkom. A wszystko dlatego, że każdy chce produkować te przysmaki nadziewane masą kakaową i mielonymi orzechami, oblane pyszną czekoladą. Stawiane przez rodaków ponad inne pomadki. Każdy sukces ma wielu ojców, więc nazwa michałków również. Zakłady "Śnieżka" w Świebodzicach twierdzą, że powstały u nich i tu wymyślono nazwę. Ale wiadomo też, że michałki pierwsza produkowała siemianowicka "Hanka" i jej słodkie dziecię właśnie tutaj otrzymało imię.  Kiedy pojawiła się nowa receptura cukierka, w zakładzie odbyła się burza mózgów, jak je nazwać. Padały różne propozycje. W końcu ktoś zapytał ojca: "Panie inżynierze, panu się przecież właśnie urodził syn. Jak mu pan dał na imię?". "Michał" - odpowiedział. I tak cukierki nazwano michałkami. Dla mnie osobiście cukierki są za słodkie, ale wszyscy mamy przecież w życiu takie chwile kiedy jedynie duża dawka słodkości uwolni nas od zmartwień ;)




Składniki na 12 szt
Czas przygotowania: 15 min + 15 min pieczenie


150 g mąki pszennej
120 g masła
60 g masła orzechowego
80 g cukru
2 jaja
50 g kakao
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g posiekanych białych Michałków























Przygotowanie:




1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
2. W misce miksera ucieramy miękkie masło, masło orzechowe i cukier na puszysta masę
3. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do osobnej miski
4. Do masy maślanej wbijamy po jednym jajku, miksując za każdym razem żeby masa się nie ścięła
5. Dodajemy mąkę z proszkiem i kakao, mieszamy jedynie do połączenia się składników, dodajemy pokruszone Michałki, mieszamy
6. Masę wykładamy do papilotek na muffinki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na ok 15 minut, do tzw suchego patyczka




Babeczki o intensywnym orzechowym smaku z zatopionymi kawałkami kultowych cukierków!










sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Iwona pisze…
Sentyment do Michałków. Jakoś mnie to nie dziwi Aniu. A babeczki wyglądają smakowicie.
Rak chodzi wspak pisze…
Wtajemniczeni...pozdrawiam cieplutko!
Karmel-itka pisze…
jeśli smakują tak zabójczo, jak sądzę, to biorę bezapelacyjnie! :]
Taste of Living pisze…
Uwielbiam michałki, a najbardziej to te białe :D
Unknown pisze…
musza być smaczne:)
Rak chodzi wspak pisze…
Dziewczyny, smakują rzeczywiście cudnie - zgrany duet orzechy i czekolada. Pozdrawiam!
Justine pisze…
Wyglądają świetnie, a sądząc po składnikach to smakują jeszcze lepiej ;)
---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com/takeittasty

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi