Przejdź do głównej zawartości

Kultowe babeczki Michałki

Najbardziej lubimy słodycze, które dobrze znamy. W żadnej innej branży nie przetrwało tyle marek znanych z czasów PRL, które do dzisiaj są przebojami. Ale skąd wzięły się nazwy naszych ulubionych michałków, wafelków prince polo, pianek ptasiego mleczka, batoników Danusia i wielu innych? Ach, michałki, o które toczono wojny prawne i nieprawne. Były nawet aresztowane przez policjantów, co nie zdarzyło się innym cukierkom. A wszystko dlatego, że każdy chce produkować te przysmaki nadziewane masą kakaową i mielonymi orzechami, oblane pyszną czekoladą. Stawiane przez rodaków ponad inne pomadki. Każdy sukces ma wielu ojców, więc nazwa michałków również. Zakłady "Śnieżka" w Świebodzicach twierdzą, że powstały u nich i tu wymyślono nazwę. Ale wiadomo też, że michałki pierwsza produkowała siemianowicka "Hanka" i jej słodkie dziecię właśnie tutaj otrzymało imię.  Kiedy pojawiła się nowa receptura cukierka, w zakładzie odbyła się burza mózgów, jak je nazwać. Padały różne propozycje. W końcu ktoś zapytał ojca: "Panie inżynierze, panu się przecież właśnie urodził syn. Jak mu pan dał na imię?". "Michał" - odpowiedział. I tak cukierki nazwano michałkami. Dla mnie osobiście cukierki są za słodkie, ale wszyscy mamy przecież w życiu takie chwile kiedy jedynie duża dawka słodkości uwolni nas od zmartwień ;)




Składniki na 12 szt
Czas przygotowania: 15 min + 15 min pieczenie


150 g mąki pszennej
120 g masła
60 g masła orzechowego
80 g cukru
2 jaja
50 g kakao
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g posiekanych białych Michałków























Przygotowanie:




1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
2. W misce miksera ucieramy miękkie masło, masło orzechowe i cukier na puszysta masę
3. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do osobnej miski
4. Do masy maślanej wbijamy po jednym jajku, miksując za każdym razem żeby masa się nie ścięła
5. Dodajemy mąkę z proszkiem i kakao, mieszamy jedynie do połączenia się składników, dodajemy pokruszone Michałki, mieszamy
6. Masę wykładamy do papilotek na muffinki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na ok 15 minut, do tzw suchego patyczka




Babeczki o intensywnym orzechowym smaku z zatopionymi kawałkami kultowych cukierków!










sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Iwona pisze…
Sentyment do Michałków. Jakoś mnie to nie dziwi Aniu. A babeczki wyglądają smakowicie.
Anna Petryna pisze…
Wtajemniczeni...pozdrawiam cieplutko!
Karmel-itka. pisze…
jeśli smakują tak zabójczo, jak sądzę, to biorę bezapelacyjnie! :]
Gosia pisze…
Uwielbiam michałki, a najbardziej to te białe :D
Justyna Żak pisze…
musza być smaczne:)
Anna Petryna pisze…
Dziewczyny, smakują rzeczywiście cudnie - zgrany duet orzechy i czekolada. Pozdrawiam!
Justine pisze…
Wyglądają świetnie, a sądząc po składnikach to smakują jeszcze lepiej ;)
---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com/takeittasty

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler