Przejdź do głównej zawartości

Tort bezowy czyli Pavlova z kremem waniliowym i sosem z owoców leśnych

"Jest miłość trudna
jak sól czy po prostu kamień do zjedzenia
jest przewidująca
taka co grób zamawia wciąż na dwie osoby
niedokładna jak uczeń co czyta po łebkach
jest cienka jak opłatek bo wewnątrz wzruszenie
Jest miłość wariatka egoistka gapa
jak jesień lekko chora z księżycem kłamczuchem
jest miłość co była ciałem a stała się duchem
i ta co nie odejdzie - bo znów niemożliwa..."

ks. Jan Twardowski





Składniki na 6-8 porcji
Czas przygotowania: 20 min + 1 h pieczenie
Beza


6 jajek
300 g drobnego cukru
1 łyżeczka winianu potasu*
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Krem


250 g serka mascarpone
250 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru
1 laska wanilii


















Sos 


300 g mrożonych owoców leśnych
150 ml soku malinowego (ja użyłam rozcieńczonego soku do herbaty)
3/4 łyżki mąki ziemniaczanej
4-5 pokruszonych sezamków


*Cream of tartar - Najbardziej polecany do stabilizacji i zwiększania objętości białek jaj, ale jest również stosowany w cukiernictwie do wyrobów takich jak cukierki, ponieważ hamuje krystalizację. Znakomicie ułatwia wypiek ciast bezowych i sufletów. Winian dostępny jest w internecie, ale Jeśli nie uda Wam się kupić można zastąpić go 1 łyżeczką soku z cytryny i 20 g mąki ziemniaczanej.


Przygotowanie:



1. Beza - piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, obrysowujemy na nim 3 kręgi o średnicy ok 21 cm
2. Białka oddzielamy do żółtek, białka ubijamy na sztywną, lśniącą pianę o łagodnych wierzchołkach, następnie dodajemy 1/2 ilości cukru, mieszamy szpatułką lub  na bardzo wolnych obrotach miksera, dodajemy ekstrakt waniliowy i winian potasu, na koniec dosypujemy pozostały cukier, mieszamy
3. Wykładamy piane na obrysowane kręgi, wygładzamy wierzch, wstawiamy do piekarnika i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 150 stopni, pieczemy bezę przez 1 godzinę
4. Podczas gdy beza się piecze przygotowujemy sos - owoce wrzucamy do rondelka, zalewamy sokiem i zagotowujemy, następnie w odrobinie zimnej wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i dolewamy ja do sosu, mieszamy i gotujemy jeszcze ok 2 minut, schładzamy
5. Krem - mascarpone i cukier mieszamy mikserem ok 2 minut, dolewamy śmietankę i dodajemy ziarenka z laski wanilii,  miksujemy, aż powstanie puszysty i gęsty krem, nie miksujemy zbyt długo ponieważ może się zważyć, wyłączamy mikser jak tylko śmietana się ubije
6. Upieczone blaty bezowe studzimy, krem dzielimy na 3 części, przekładamy nim blaty bezowe  każdą nałożoną warstwę kremu polewamy ok 4-5 łyżkami zimnego sosu owocowego, przykrywamy kolejnym blatem, na wierzchu tortu posypujemy jeszcze pokruszonymi sezamkami, przechowujemy w lodówce, jednak deser najlepiej podawać natychmiast

Tort pełen kolorów i smaków miłości!







sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

RedHead pisze…
Wpraszam się na kawałek! Obłęd:)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi