Przejdź do głównej zawartości

Tort bezowy czyli Pavlova z kremem waniliowym i sosem z owoców leśnych

"Jest miłość trudna
jak sól czy po prostu kamień do zjedzenia
jest przewidująca
taka co grób zamawia wciąż na dwie osoby
niedokładna jak uczeń co czyta po łebkach
jest cienka jak opłatek bo wewnątrz wzruszenie
Jest miłość wariatka egoistka gapa
jak jesień lekko chora z księżycem kłamczuchem
jest miłość co była ciałem a stała się duchem
i ta co nie odejdzie - bo znów niemożliwa..."

ks. Jan Twardowski





Składniki na 6-8 porcji
Czas przygotowania: 20 min + 1 h pieczenie
Beza


6 jajek
300 g drobnego cukru
1 łyżeczka winianu potasu*
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Krem


250 g serka mascarpone
250 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru
1 laska wanilii


















Sos 


300 g mrożonych owoców leśnych
150 ml soku malinowego (ja użyłam rozcieńczonego soku do herbaty)
3/4 łyżki mąki ziemniaczanej
4-5 pokruszonych sezamków


*Cream of tartar - Najbardziej polecany do stabilizacji i zwiększania objętości białek jaj, ale jest również stosowany w cukiernictwie do wyrobów takich jak cukierki, ponieważ hamuje krystalizację. Znakomicie ułatwia wypiek ciast bezowych i sufletów. Winian dostępny jest w internecie, ale Jeśli nie uda Wam się kupić można zastąpić go 1 łyżeczką soku z cytryny i 20 g mąki ziemniaczanej.


Przygotowanie:



1. Beza - piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, obrysowujemy na nim 3 kręgi o średnicy ok 21 cm
2. Białka oddzielamy do żółtek, białka ubijamy na sztywną, lśniącą pianę o łagodnych wierzchołkach, następnie dodajemy 1/2 ilości cukru, mieszamy szpatułką lub  na bardzo wolnych obrotach miksera, dodajemy ekstrakt waniliowy i winian potasu, na koniec dosypujemy pozostały cukier, mieszamy
3. Wykładamy piane na obrysowane kręgi, wygładzamy wierzch, wstawiamy do piekarnika i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 150 stopni, pieczemy bezę przez 1 godzinę
4. Podczas gdy beza się piecze przygotowujemy sos - owoce wrzucamy do rondelka, zalewamy sokiem i zagotowujemy, następnie w odrobinie zimnej wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i dolewamy ja do sosu, mieszamy i gotujemy jeszcze ok 2 minut, schładzamy
5. Krem - mascarpone i cukier mieszamy mikserem ok 2 minut, dolewamy śmietankę i dodajemy ziarenka z laski wanilii,  miksujemy, aż powstanie puszysty i gęsty krem, nie miksujemy zbyt długo ponieważ może się zważyć, wyłączamy mikser jak tylko śmietana się ubije
6. Upieczone blaty bezowe studzimy, krem dzielimy na 3 części, przekładamy nim blaty bezowe  każdą nałożoną warstwę kremu polewamy ok 4-5 łyżkami zimnego sosu owocowego, przykrywamy kolejnym blatem, na wierzchu tortu posypujemy jeszcze pokruszonymi sezamkami, przechowujemy w lodówce, jednak deser najlepiej podawać natychmiast

Tort pełen kolorów i smaków miłości!







sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

RedHead pisze…
Wpraszam się na kawałek! Obłęd:)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.