"Jest miłość trudna
jak sól czy po prostu kamień do zjedzenia
jest przewidująca
taka co grób zamawia wciąż na dwie osoby
niedokładna jak uczeń co czyta po łebkach
jest cienka jak opłatek bo wewnątrz wzruszenie
Jest miłość wariatka egoistka gapa
jak jesień lekko chora z księżycem kłamczuchem
jest miłość co była ciałem a stała się duchem
i ta co nie odejdzie - bo znów niemożliwa..."
Składniki na 6-8 porcji
6 jajek
300 g drobnego cukru
1 łyżeczka winianu potasu*
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
250 g serka mascarpone
250 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru
1 laska wanilii
300 g mrożonych owoców leśnych
150 ml soku malinowego (ja użyłam rozcieńczonego soku do herbaty)
3/4 łyżki mąki ziemniaczanej
4-5 pokruszonych sezamków
1. Beza - piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, obrysowujemy na nim 3 kręgi o średnicy ok 21 cm
2. Białka oddzielamy do żółtek, białka ubijamy na sztywną, lśniącą pianę o łagodnych wierzchołkach, następnie dodajemy 1/2 ilości cukru, mieszamy szpatułką lub na bardzo wolnych obrotach miksera, dodajemy ekstrakt waniliowy i winian potasu, na koniec dosypujemy pozostały cukier, mieszamy
3. Wykładamy piane na obrysowane kręgi, wygładzamy wierzch, wstawiamy do piekarnika i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 150 stopni, pieczemy bezę przez 1 godzinę
4. Podczas gdy beza się piecze przygotowujemy sos - owoce wrzucamy do rondelka, zalewamy sokiem i zagotowujemy, następnie w odrobinie zimnej wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i dolewamy ja do sosu, mieszamy i gotujemy jeszcze ok 2 minut, schładzamy
5. Krem - mascarpone i cukier mieszamy mikserem ok 2 minut, dolewamy śmietankę i dodajemy ziarenka z laski wanilii, miksujemy, aż powstanie puszysty i gęsty krem, nie miksujemy zbyt długo ponieważ może się zważyć, wyłączamy mikser jak tylko śmietana się ubije
6. Upieczone blaty bezowe studzimy, krem dzielimy na 3 części, przekładamy nim blaty bezowe każdą nałożoną warstwę kremu polewamy ok 4-5 łyżkami zimnego sosu owocowego, przykrywamy kolejnym blatem, na wierzchu tortu posypujemy jeszcze pokruszonymi sezamkami, przechowujemy w lodówce, jednak deser najlepiej podawać natychmiast
jak sól czy po prostu kamień do zjedzenia
jest przewidująca
taka co grób zamawia wciąż na dwie osoby
niedokładna jak uczeń co czyta po łebkach
jest cienka jak opłatek bo wewnątrz wzruszenie
Jest miłość wariatka egoistka gapa
jak jesień lekko chora z księżycem kłamczuchem
jest miłość co była ciałem a stała się duchem
i ta co nie odejdzie - bo znów niemożliwa..."
ks. Jan Twardowski
Składniki na 6-8 porcji
Czas przygotowania: 20 min + 1 h pieczenie
Beza
6 jajek
300 g drobnego cukru
1 łyżeczka winianu potasu*
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Krem
250 g serka mascarpone
250 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru
1 laska wanilii
Sos
300 g mrożonych owoców leśnych
150 ml soku malinowego (ja użyłam rozcieńczonego soku do herbaty)
3/4 łyżki mąki ziemniaczanej
4-5 pokruszonych sezamków
*Cream of tartar - Najbardziej polecany do stabilizacji i zwiększania objętości białek jaj, ale jest również stosowany w cukiernictwie do wyrobów takich jak cukierki, ponieważ hamuje krystalizację. Znakomicie ułatwia wypiek ciast bezowych i sufletów. Winian dostępny jest w internecie, ale Jeśli nie uda Wam się kupić można zastąpić go 1 łyżeczką soku z cytryny i 20 g mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie:
1. Beza - piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, obrysowujemy na nim 3 kręgi o średnicy ok 21 cm
2. Białka oddzielamy do żółtek, białka ubijamy na sztywną, lśniącą pianę o łagodnych wierzchołkach, następnie dodajemy 1/2 ilości cukru, mieszamy szpatułką lub na bardzo wolnych obrotach miksera, dodajemy ekstrakt waniliowy i winian potasu, na koniec dosypujemy pozostały cukier, mieszamy
3. Wykładamy piane na obrysowane kręgi, wygładzamy wierzch, wstawiamy do piekarnika i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 150 stopni, pieczemy bezę przez 1 godzinę
4. Podczas gdy beza się piecze przygotowujemy sos - owoce wrzucamy do rondelka, zalewamy sokiem i zagotowujemy, następnie w odrobinie zimnej wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i dolewamy ja do sosu, mieszamy i gotujemy jeszcze ok 2 minut, schładzamy
5. Krem - mascarpone i cukier mieszamy mikserem ok 2 minut, dolewamy śmietankę i dodajemy ziarenka z laski wanilii, miksujemy, aż powstanie puszysty i gęsty krem, nie miksujemy zbyt długo ponieważ może się zważyć, wyłączamy mikser jak tylko śmietana się ubije
6. Upieczone blaty bezowe studzimy, krem dzielimy na 3 części, przekładamy nim blaty bezowe każdą nałożoną warstwę kremu polewamy ok 4-5 łyżkami zimnego sosu owocowego, przykrywamy kolejnym blatem, na wierzchu tortu posypujemy jeszcze pokruszonymi sezamkami, przechowujemy w lodówce, jednak deser najlepiej podawać natychmiast
Tort pełen kolorów i smaków miłości!



Komentarze