Przejdź do głównej zawartości

Sałatka egzotyczna z imbirowym dressingiem

Zawszy na przełomie zimy i wiosny, niczym natrętne duchy, nieustannie nachodzą mnie myśli o krajach w których panuje teraz przyjemny upał. Gdzie piesek ma pudrową konsystencję i beżowy kolor, gdzie przed palącym słońcem chronią smukłe plamy, rozsiane nad brzegiem oceanu...morza...gdzie błękit wody przyprawia o zawrót głowy, a w powietrzu unosi się zapach kwitnących bugenwilli, śpiew tukana i skrzek pawiana. Tam owoce smakuje wyjątkowo, tam wszystko jest wyjątkowe, bo egzotyczne. Ja jestem zakochana bez pamięci w dzikiej Afryce, a smak owoców zapamiętałam najdłużej, kto wie może uda mi się powrócić nad wyschnięte jeziora parku TSAVO nie tylko w marzeniach sennych...






Składniki na ok 4 porcje
Czas przygotowania ok 35 min



1 mniejszy ananas
2 pomarańcze
3 owoce kiwi
2 banany
1 melon
1 puszka owoców liczi
3 marakuje
1 łyżka miodu
sok z 1 limonki
1/2 łyżeczki mielonego imbiru














Przygotowanie:


1.  Dressing - marakuje przekrawamy i wydrążamy miąższ, mieszamy z miodem, sokiem z limonki i imbirem, odstawiamy
2. Pomarańcze obieramy, staramy się pozbyć jak najwięcej białej części, kroimy w kawałki
3. Ostrym nożem odcinamy skórę z ananasa, usuwamy czarne punkciki w miąższu, następnie kroimy na pół, wykrawamy stwardniały kłąb i kroimy miąższ w kostkę
4. Pozostałe owoce obieramy i kroimy, owoce liczi odcedzamy z  zalewy
5. Z melona wydrążamy kuleczki
6. Wszystkie owoce mieszamy z sosem z marakui, podajemy udekorowane miętą

Gigantyczna dawka witamin i słońca w środku zimy!











sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Anonimowy pisze…
Dzień dobry
Niestety nie znalazłam na stronie adresu e-mail
Zapraszam do kontaktu na: kontakt@blog-media.pl
CHciałabym przedstawić informacje na temat możliwości współpracy reklamowej
Pozdrawiam serdecznie
Unknown pisze…
Świetna sałatka.Wiadomo,że takiego smaku owoców,jaki jest w ich słonecznych krajach u nas nie dostaniemy.Do dzisiaj pamiętam smak bananów w Ekwadorze,tak jak w wielu innych krajach w których je jadłem.Jedynie co bym w tej sałatce zmienił,to imbir na świeży.

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi