Przejdź do głównej zawartości

Sałatka egzotyczna z imbirowym dressingiem

Zawszy na przełomie zimy i wiosny, niczym natrętne duchy, nieustannie nachodzą mnie myśli o krajach w których panuje teraz przyjemny upał. Gdzie piesek ma pudrową konsystencję i beżowy kolor, gdzie przed palącym słońcem chronią smukłe plamy, rozsiane nad brzegiem oceanu...morza...gdzie błękit wody przyprawia o zawrót głowy, a w powietrzu unosi się zapach kwitnących bugenwilli, śpiew tukana i skrzek pawiana. Tam owoce smakuje wyjątkowo, tam wszystko jest wyjątkowe, bo egzotyczne. Ja jestem zakochana bez pamięci w dzikiej Afryce, a smak owoców zapamiętałam najdłużej, kto wie może uda mi się powrócić nad wyschnięte jeziora parku TSAVO nie tylko w marzeniach sennych...






Składniki na ok 4 porcje
Czas przygotowania ok 35 min



1 mniejszy ananas
2 pomarańcze
3 owoce kiwi
2 banany
1 melon
1 puszka owoców liczi
3 marakuje
1 łyżka miodu
sok z 1 limonki
1/2 łyżeczki mielonego imbiru














Przygotowanie:


1.  Dressing - marakuje przekrawamy i wydrążamy miąższ, mieszamy z miodem, sokiem z limonki i imbirem, odstawiamy
2. Pomarańcze obieramy, staramy się pozbyć jak najwięcej białej części, kroimy w kawałki
3. Ostrym nożem odcinamy skórę z ananasa, usuwamy czarne punkciki w miąższu, następnie kroimy na pół, wykrawamy stwardniały kłąb i kroimy miąższ w kostkę
4. Pozostałe owoce obieramy i kroimy, owoce liczi odcedzamy z  zalewy
5. Z melona wydrążamy kuleczki
6. Wszystkie owoce mieszamy z sosem z marakui, podajemy udekorowane miętą

Gigantyczna dawka witamin i słońca w środku zimy!











sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Anonimowy pisze…
Dzień dobry
Niestety nie znalazłam na stronie adresu e-mail
Zapraszam do kontaktu na: kontakt@blog-media.pl
CHciałabym przedstawić informacje na temat możliwości współpracy reklamowej
Pozdrawiam serdecznie
Świetna sałatka.Wiadomo,że takiego smaku owoców,jaki jest w ich słonecznych krajach u nas nie dostaniemy.Do dzisiaj pamiętam smak bananów w Ekwadorze,tak jak w wielu innych krajach w których je jadłem.Jedynie co bym w tej sałatce zmienił,to imbir na świeży.

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.