Przejdź do głównej zawartości

Łosoś tandoori z miętowym kuskusem

Morza i rzeki kształtują nasz Świat, a ich wody dostarczają nam mnóstwo ryb i skorupiaków. Światowe tradycje dotyczące serwowania darów morza są od wieków przekazywane z pokolenia na pokolenie. Włoskie rodziny przygotowują nawet aż do trzynastu potraw na wigilię Bożego Narodzenia,a w Chinach cała ryba jest przynoszona na stół, żeby zapewnić pomyślność i dostatek. Łosoś tandoori może dostatku nie zapewni ale za to dostarczy dużo przyjemności z jedzenia.





Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 30 min marynowanie + 7 min pieczenie


2 filety z łososia
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka siekanego czosnku
1 łyżeczka obranego i posiekanego imbiru
1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
sól
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżka rozpuszczonego masła klarowanego















Do podania



2 szklanki kaszy kuskus
garść świeżej mięty
dowolna sałata


Przygotowanie:



1. Rybę osuszyć ręcznikiem papierowym, ułożyć z płaskim naczyniu
2. W kubku wymieszać sok z cytryny, czosnek, imbir, pieprz kajeński, tymianek, sól, garam masala, powstałą mieszanką natrzeć mięso ryby, zlać śmietaną i odstawić na ok 30 min w temperaturze pokojowej
3. Kuskus zalać wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przykryć i odstawić na ok 5 minut, po tym czasie rozruszać kuskus widelcem, dodać posiekaną świeżą miętę, sól i odrobinę soku z limonki lub cytryny
4. Piekarnik z funkcja grilla nagrzać do 220 stopni, na kratce ok 13 cm od źródła ciepła ułożyć rybę, posmarować ją rozpuszczonym, klarowanym masłem i piec ok 7 minut, aż mięso nie będzie przeźroczyste
5. Podawać z kuskusem i dowolną sałatą z sosem winegret

Delikatna marynata nadaje rybie maślanego posmaku!  







sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Olka pisze…
Pyszne i aromatyczne danie :)
słodki kompromis pisze…
cała przyjemność po mojej stronie ;)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi