Morza i rzeki kształtują nasz Świat, a ich wody dostarczają nam mnóstwo ryb i skorupiaków. Światowe tradycje dotyczące serwowania darów morza są od wieków przekazywane z pokolenia na pokolenie. Włoskie rodziny przygotowują nawet aż do trzynastu potraw na wigilię Bożego Narodzenia,a w Chinach cała ryba jest przynoszona na stół, żeby zapewnić pomyślność i dostatek. Łosoś tandoori może dostatku nie zapewni ale za to dostarczy dużo przyjemności z jedzenia.
Składniki na 2 porcje
2 filety z łososia
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka siekanego czosnku
1 łyżeczka obranego i posiekanego imbiru
1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
sól
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżka rozpuszczonego masła klarowanego
2 szklanki kaszy kuskus
garść świeżej mięty
dowolna sałata
1. Rybę osuszyć ręcznikiem papierowym, ułożyć z płaskim naczyniu
2. W kubku wymieszać sok z cytryny, czosnek, imbir, pieprz kajeński, tymianek, sól, garam masala, powstałą mieszanką natrzeć mięso ryby, zlać śmietaną i odstawić na ok 30 min w temperaturze pokojowej
3. Kuskus zalać wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przykryć i odstawić na ok 5 minut, po tym czasie rozruszać kuskus widelcem, dodać posiekaną świeżą miętę, sól i odrobinę soku z limonki lub cytryny
4. Piekarnik z funkcja grilla nagrzać do 220 stopni, na kratce ok 13 cm od źródła ciepła ułożyć rybę, posmarować ją rozpuszczonym, klarowanym masłem i piec ok 7 minut, aż mięso nie będzie przeźroczyste
5. Podawać z kuskusem i dowolną sałatą z sosem winegret
Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 30 min marynowanie + 7 min pieczenie
2 filety z łososia
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka siekanego czosnku
1 łyżeczka obranego i posiekanego imbiru
1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
sól
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżka rozpuszczonego masła klarowanego
Do podania
2 szklanki kaszy kuskus
garść świeżej mięty
dowolna sałata
Przygotowanie:
1. Rybę osuszyć ręcznikiem papierowym, ułożyć z płaskim naczyniu
2. W kubku wymieszać sok z cytryny, czosnek, imbir, pieprz kajeński, tymianek, sól, garam masala, powstałą mieszanką natrzeć mięso ryby, zlać śmietaną i odstawić na ok 30 min w temperaturze pokojowej
3. Kuskus zalać wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przykryć i odstawić na ok 5 minut, po tym czasie rozruszać kuskus widelcem, dodać posiekaną świeżą miętę, sól i odrobinę soku z limonki lub cytryny
4. Piekarnik z funkcja grilla nagrzać do 220 stopni, na kratce ok 13 cm od źródła ciepła ułożyć rybę, posmarować ją rozpuszczonym, klarowanym masłem i piec ok 7 minut, aż mięso nie będzie przeźroczyste
5. Podawać z kuskusem i dowolną sałatą z sosem winegret
Delikatna marynata nadaje rybie maślanego posmaku!



Komentarze