Przejdź do głównej zawartości

Łosoś tandoori z miętowym kuskusem

Morza i rzeki kształtują nasz Świat, a ich wody dostarczają nam mnóstwo ryb i skorupiaków. Światowe tradycje dotyczące serwowania darów morza są od wieków przekazywane z pokolenia na pokolenie. Włoskie rodziny przygotowują nawet aż do trzynastu potraw na wigilię Bożego Narodzenia,a w Chinach cała ryba jest przynoszona na stół, żeby zapewnić pomyślność i dostatek. Łosoś tandoori może dostatku nie zapewni ale za to dostarczy dużo przyjemności z jedzenia.





Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 30 min marynowanie + 7 min pieczenie


2 filety z łososia
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka siekanego czosnku
1 łyżeczka obranego i posiekanego imbiru
1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
sól
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżka rozpuszczonego masła klarowanego















Do podania



2 szklanki kaszy kuskus
garść świeżej mięty
dowolna sałata


Przygotowanie:



1. Rybę osuszyć ręcznikiem papierowym, ułożyć z płaskim naczyniu
2. W kubku wymieszać sok z cytryny, czosnek, imbir, pieprz kajeński, tymianek, sól, garam masala, powstałą mieszanką natrzeć mięso ryby, zlać śmietaną i odstawić na ok 30 min w temperaturze pokojowej
3. Kuskus zalać wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przykryć i odstawić na ok 5 minut, po tym czasie rozruszać kuskus widelcem, dodać posiekaną świeżą miętę, sól i odrobinę soku z limonki lub cytryny
4. Piekarnik z funkcja grilla nagrzać do 220 stopni, na kratce ok 13 cm od źródła ciepła ułożyć rybę, posmarować ją rozpuszczonym, klarowanym masłem i piec ok 7 minut, aż mięso nie będzie przeźroczyste
5. Podawać z kuskusem i dowolną sałatą z sosem winegret

Delikatna marynata nadaje rybie maślanego posmaku!  







sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Olka pisze…
Pyszne i aromatyczne danie :)
słodki kompromis pisze…
cała przyjemność po mojej stronie ;)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler