Przejdź do głównej zawartości

Razowe placuszki z otrębami i leśnym musem

Dziś młyn już mąki nie mieli, nad jego dachem czasem unosi się jedynie biała smuga wspomnienia,  kamienne mury porosły przeróżne badyle, tylko wielkie, dumne lecz sfatygowane koło młyńskie przypomina o przeznaczeniu tego miejsca. Na grubych belkach, tuz pod sufitem odzień przesiaduje sowa. W dole wesoło szemrze strumyk, a w okół kwitną pospolite kaczyńce.






Składniki na ok 14 szt
Czas przygotowania: 20 min



1 i 1/2 szklanki mąki razowej
1/2 szklanki otrębów pszennych
4 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 szklanki naturalnego jogurtu
2 jajka
klarowane masło do smażenia






















Leśny mus


szklanka mrożonych owoców leśnych
3-4 łyżek cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki soku owocowego (truskawka, malina, aronia, porzeczka)


Przygotowanie:


1. W wysokim naczyniu umieszczamy wszystkie składniki ciasta, mieszamy na jednolita masę, odstawiamy na ok 10 min
2. Leśny mus - owoce wrzucamy do rondelka, zalewamy sokiem i zasypujemy cukrem, czekamy aż owoce się zagotują, mąkę ziemniaczaną mieszamy w niewielkiej ilości wody (ok 2 łyżek wody) rozpuszczoną mieszaninę wlewamy do owoców, stawiamy na gaz i gotujemy ok 3 minut, mieszając, zdejmujemy z ognia, studzimy chwile następnie miksujemy blenderem na konsystencję musu
3. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła klarowanego, nakładamy po ok 2 łyżki ciasta na jeden placuszek i smażymy na średnim ogniu, kiedy na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki, ostrożnie przewracamy placuszki na drugą stronę
4. Podajemy od razu z ciepłym musem

Doskonałe, weekendowe śniadanie dla całej rodziny!









sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Ervisha pisze…
Zgadzam się śniadanie idealne ;D
whipped cream pisze…
pyszne i zdrowe!

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi